دولت انگلیس قصد دارد پرونده یک شهروند این کشور که به جرائم امنیتی در ایران بازداشت شده را از یک مسئله کنسولی عادی خارج کرده و آن را به یک مناقشه حقوقی رسمی میان تهران و لندن تبدیل کند. «بوریس جانسون»، وزیر خارجه انگلیس که به دلیل افشای ناخواسته بخشی از مأموریت یک شهروند انگلیسی […]
دولت انگلیس قصد دارد پرونده یک شهروند این کشور که به جرائم امنیتی در ایران بازداشت شده را از یک مسئله کنسولی عادی خارج کرده و آن را به یک مناقشه حقوقی رسمی میان تهران و لندن تبدیل کند.
«بوریس جانسون»، وزیر خارجه انگلیس که به دلیل افشای ناخواسته بخشی از مأموریت یک شهروند انگلیسی بازداشتشده در ایران تحت فشار قرار گرفته بود سرانجام عذرخواهی کرد.
جانسون چهارشنبه دو هفته پیش در در اظهاراتی متناقض با جنجالهای تبلیغاتی رسانههای انگلیس گفته بود «نازنین زاغری» شهروند ایرانی-انگلیسی که به جرائم امنیتی در ایران بازداشت شده در زمان دستگیری در حال آموزش روزنامهنگاران در ایران بوده است.
این اظهارات جانسون در حالی بیان میشد که رسانههای انگلیس در تبلیغات خود در ماههای گذشته همواره تأکید کردهاند نازنین زاغری برای گذراندن تعطیلات به ایران سفر کرده بود. این رسانهها، جانسون را برای تصحیح آنچه به گفته آنها «اشتباه» بوده، تحت فشار قرار دادند.
فشارها روی جانسون تا حدی بالا گرفت که سیاستمداران این کشور از جمله رهبر حزب کارگر انگلیس و شهردار لندن از وی خواستند بابت این گاف از سمتش استعفا کند.
مدیر عامل شرکت رسانههای گروهی تامسون رویترز هم در بیانیهای دوشنبه هفته گذشته اظهارات «جانسون» را «اشتباهی جدی» توصیف کرد و از وی خواست آن را تصحیح کند. وی مدعی شد: «[زاغری] برای ملاقات دخترش گابریل با پدربزرگ و مادربزرگش به ایران سفر کرده بود که در فرودگاه تهران دستگیر شد.»
جانسون دیروز، دوشنبه در جلسهای در پارلمان این کشور در این باره گفت: «من اشتباه کردم. باید حرفم را روشنتر میزدم. من بابت آزردگی و ناراحتی که احتمالاً برای خانم زاغری و خانوادهاش ایجاد کردم عذرخواهی میکنم. اولویت ما اکنون این است که بتوانیم او را بر اساس زمینههای بشردوستانه از ایران خارج کنیم.»
ساعاتی قبلتر، دولت انگلیس اعلام کرده بود در راستای تلاش برای آزادی نازنین زاغری در حال بررسی راهکارهایی برای اعطای «محافظت دیپلماتیک» به او است.
خبرگزاری رویترز نوشته مشخص نیست که انگلیس چگونه میتواند به صورت عطف به ماسبق به زاغری محافظت دیپلماتیک اعطا کند و یا اینکه آیا چنین اقدامی میتواند به آزادی وی از زندان منجر شود یا خیر، اما یک سخنگوی دولت انگلیس گفت که این اقدام یکی از گزینههای در دست بررسی است.
گاردین نوشته اعطای محافظت دیپلماتیک به یک شهروند با مصونیت دیپلماتیک تفاوت دارد. مصونیت دیپلماتیک به معنی تعهد دو کشور برای اجتناب از صدور قرار تعقیب برای دیپلماتها و مقامات ارشد دولتی یکدیگر است.
محافظت دیپلماتیک، به نوشته رسانه دولتی بیبیسی، نشاندهنده آن است که دولت انگلیس این پرونده را نه یک موضوع کنسولی عادی، بلکه یک مناقشه حقوقی رسمی با تهران میداند، زیرا مطابق قوانین بینالمللی، محافظت دیپلماتیک ساز و کاری است که دولت یک کشور میتواند از آن برای حمایت از اتباعش که حقوقشان در کشور دیگر نقض شده، استفاده کند.
سپاه ثارالله کرمان ۲۶ خرداد سال ۹۵ طی اطلاعیهای دستگیری «نازنین زاغری» را بهعنوان دستگیری یکی از سرشبکههای اصلی وابسته به بیگانگان که مأموریتهای مختلفی در راستای تحقق اهداف شوم دشمنان نظام انجام داده بود، توصیف کرد.
در این بیانیه آمده است: «ایشان با عضویت در شرکتها و مؤسسات بیگانه در طراحی و اجرای پروژههای رسانهای و سایبری با موضوع براندازی نرم نظام مقدس جمهوری اسلامی مشارکت داشته است. نامبرده یکی از سرشبکههای اصلی مؤسسات معاند بوده که تحت هدایت و حمایت سرویسهای رسانهای و جاسوسی دولتهای بیگانه فعالیتهای مجرمانه خود را طی سالیان گذشته انجام داده است».
پرونده زاغری برای ادامه رسیدگیها به دادستانی تهران انتقال یافت و پس از انجام تحقیقات و بررسیهای لازم، با صدور کیفرخواست به دادگاه انقلاب صادر شد و شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب، زاغری را به ۵ سال حبس محکوم کرد.