به گزارش ایسنا، شرایط متفاوت سال جاری و آثار ناشی از تحمیل تحریمها موجب شد آنچه در بودجه امسال پیش بینی شده بود نیز بار دیگر دستخوش تغییراتی شود. به هر صورت فضای بینالمللی تا حدی بر تحقق منابع دولت به ویژه در بخش درآمدهای نفتی اثرگذار بود و به طور طبیعی منابع آن را کاهش داده است.
منابع عمومی دولت برای بودجه امسال حدود ۴۴۸ هزار میلیارد تومان پیش بینی شد که از محل درآمدهای نفت، مالیات و واگذاری داراییهای مالی و همچنین سایر درآمدها محقق میشود ولی به هر صورت شرایط خاص موجود موجب شد تا با گذشت حدود سه ماه از سال دولت در منابع و مصارف خود بازنگری کند.
چندی پیش نوبخت -رئیس سازمان برنامه و بودجه- اعلام کرد که ۶۲ هزار میلیارد تومان از هزینههای بودجه را کم کردهاند تا بتوانند بر اساس منابع در اختیار اداره امور کشور را پیش ببرند. از این ۶۲ هزار میلیارد حدود ۲۳ هزار میلیارد از کسر بودجه عمرانی و مابقی از هزینههای مربوط به بودجه جاری کسر شد.
اما اطلاعات جدیدتری در رابطه با نحوه مدیریت منابع و مصارف بودجه در سال جاری از این حکایت دارد که پیش بینیها بر این بود که ۱۳۸ هزار میلیارد تومان از منابع عمومی به ویژه از محل مالیات و نفت محقق نشود. دولت برای مدیریت صحیح شرایط موجود اینگونه اقدام کرده که ۶۲ هزار میلیارد تومان را از هزینهها کم کند و تا ۷۵ هزار میلیارد تومان دیگر را از محل منابع جدید اختصاص دهد.
این در حالیست که این حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان را قرار است حدود ۴۵۰۰ میلیارد تومان از محل حساب ذخیره ارزی که مجوز قانونی آن وجود دارد، ۱۰ هزار میلیارد تومان برای مولد کردن داراییهای دولت و تا ۳۷ هزار میلیارد تومان از محل فروش اوراق تامین شود.
البته مابقی نیز منابعی است که مجوز قانونی آن صادر شده تا دولت از محل منابع صندوق توسعه ملی استفاده کند. این در حالی است که طبق قانون باید برای سال جاری ۳۲ درصد از منابع ناشی از نفت به حساب صندوق توسعه ملی واریز میشد اما با دریافت مجوز از مقام معظم رهبری با توجه به شرایط سخت در سال جاری قرار بر این شد تا دولت ۲۰ درصد واریز کرده و ۱۲ درصد دیگر را امکان استفاده در امور بودجهای داشته باشد.
بر این اساس بودجه ۴۴۸ هزار میلیارد تومانی عمومی سال جاری به گونهای مدیریت شد که با توجه به کسری ۱۳۸ هزار میلیاردی که برای آن پیش بینی میشد دولت ۶۲ هزار میلیارد تومان را در هزینهها صرفه جویی کرده و تا حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان منابع جدید پیش بینی کرده است که در مجموع منابع بودجه عمومی را به ۳۸۶ هزار میلیارد تومان در سال جاری میرساند که برابر با همین رقم در سال گذشته است.
از سوی دیگر معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه ضمن اشاره به کاهش بیش از یک میلیون بشکهای صادرات نفت و تاثیر آن بر درآمدهای کشور، گفت: با توجه به شرایط موجود حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان از بودجه را با افزایش منابع درآمدی تأمین خواهیم کرد.
به گزارش ایسنا، سید حمید پورمحمدی در جلسه شورای برنامهریزی لرستان، اظهار کرد: سال گذشته خروج یک جانبه آمریکا از برجام و تحریمهای ظالمانه نوسان و محدودیتهای مختلفی در حوزههای ارز، مواد اولیه تولید، دارو و تجهیزات پزشکی و کالاهای اساسی ایجاد کرد که باید یادآور شد امسال سختتر از سال قبل خواهد بود.
پورمحمدی اضافه کرد: میزان صادرات نفت از دو میلیون و ۶۸۰ هزار به یک میلیون و ۶۰۰ هزار رسیده و این بر درآمدهای ما تأثیر میگذارد.
وی بیان کرد: با توجه به شرایط موجود حدود ۷۵ هزار میلیارد تومان از بودجه را با افزایش منابع درآمدی تأمین خواهیم کرد.
معاون اقتصادی و هماهنگی سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: تاکنون از اعتبار استانها کاهش ندادهایم و تمام تلاش خود را بر تمرکز کاهش هزینه و اعتبارات ملی قرار دادهایم اما استانها باید خود را برای کاهش احتمالی بودجه آماده کنند.
پورمحمدی گفت: برای جلوگیری از نابسامانیها باید تلاش کنیم ارتباط بودجه را با نفت قطع کنیم.
- منبع خبر : ایسنا