در پاسخ به ابهامات احتمالی در خصوص همزمانی شیوع کووید-۱۹ با ایام روزهداری باید گفت، براساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت هیچ مطالعهای مبنی بر افزایش خطر ابتلا به بیماری کووید۱۹ در دوران روزهداری دیده نشده است.
به گزارش صبح اقتصاد، بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، با رعایت شرایط ویژه تغذیه سالم در ایام روزه داری، نه تنها عارضهای در افراد سالم ایجاد نمیشود، بلکه سبب تقویت ایمنی بدن، کاهش پاسخهای التهابی زیانبار و بهبود پاسخگویی بدن به واکسن کرونا میشود. بنابراین کلیه افراد سالم کمتر از ۶۵ سال با رعایت نکات بهداشتی _ تغذیهای میتوانند روزه بگیرند.
در چه مواردی باید احتیاط شود؟
_ بیمارانی که پیوند اعضاء شدهاند نباید روزه بگیرند. روزه برای بیماران پیوند قرنیه بلامانع است.
_ در بیمارانی که مبتلا به سایر بیماریها هستند و قبلا روزهداری برای آنها منعی نداشته است، روزه داری در شرایط بحران ویروس کرونا متفاوت از سالهای دیگر نیست و در موارد خاص با نظر پزشک متخصص میتوانند اقدام به روزه داری کنند.
_ در مورد بیمارانی که مبتلا به کووید۱۹ شده و بهبود یافتهاند توصیه میشود حداقل تا شش هفته پس از بیماری اقدام به روزهداری نکنند.
_ افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای نظیر فشار خون بالا، بیماری قلبی_ عروقی، سرطان و دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلا به وضعیت شدید بیماری کووید۱۹ هستند. به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری، افرادی که مطمئن نیستند روزه داری برای آنها ضرر دارد یا خیر احتیاطا از انجام این فریضه الهی پرهیز کرده و آن را پس از اطمینان از اتمام همهگیری بیماری کووید۱۹ قضا نمایند، مگر اینکه با نظر پزشک متخصص، از بیضرر بودن روزه برای آنها اطمینان حاصل شود.
با توجه به احتمال بروز برخی عوارض ناشی از واکسیناسیون و بروز واکنشهای ازدیاد حساسیت سریع مانند سردرد، افت فشار و مشکلات نادر خونی ناشی از برخی واکسنهای محافظت کننده بر علیه کرونا، توصیه میشود برای پیشگیری از هرگونه عارضهای، روزه داران به نکات زیر توجه کنند:
_ مصرف غذاهای چرب، پرادویه و پرنمک در وعده سحری و افطار یا شام، علاوه بر ایجاد تشنگی، موجب تضعیف سیستم ایمنی شده و عملکرد طبیعی بدن را در مقابله با کرونا و واکسن مختل میکند.
_ در خوردن مواد قندی و بسیار شیرین مانند زولبیا و بامیه، حلوا، شله زرد و شیرینیها در وعده سحری و افطار زیادهروی نکنید تا سیستم ایمنی بدن پاسخ مناسبی به واکسن بدهد.
_ در روز موعد واکسیناسیون، حتما وعده سحری و مایعات کافی مصرف شود. لازم است در وعده سحری از غذاهای آبکی مثل انواع سوپ، آش سبک، انواع خورشها، میوهها و سبزیهای حاوی آب فراوان (مانند مرکبات، کاهو، خیار، گوجه فرنگی و …) استفاده کنید.
_ در شب قبل از واکسیناسیون، مایعات فراوان (آب، چای کمرنگ، شیر کمچرب، دوغ کم نمک و بدون گاز، آب میوه طبیعی، عرقیات و شربتهای خانگی کم شیرین) مصرف کنید.
_ با توجه به خاصیت مدر بودن چای پررنگ، قهوه و نسکافه که موجب از دست دادن آب بدن می شود، در وعده سحر و ترجیحا” شب قبل از واکسیناسیون بجای این نوشیدنیها از چای کمرنگ استفاده کنید.
_ در صورت ایجاد سرگیجه و تهوع پس از واکسیناسیون، بلافاصله دراز کشیده و مدتی استراحت کنید.
_ شب قبل از واکسیناسیون استراحت کافی داشته باشید.
_ از داروهای هورمونی (داروهای ضد بارداری خوراکی، داروهای استروژنی، استروئیدهای آنابولیک و …) خودسرانه استفاده نکنید.