سلطان قابوس درگذشت
سلطان قابوس درگذشت
سلطان «قابوس بن سعید» پادشاه عمان پس از یک دوره بیماری در سن ۷۹سالگی درگذشت.

سلطان قابوس درگذشت

سلطان «قابوس بن سعید» پادشاه عمان پس از یک دوره بیماری در سن ۷۹سالگی درگذشت.

به گزارش پایگاه خبری صبح اقتصاد، رسانه‌های خبری منطقه از مرگ سلطان قابوس خبر می‌دهند.

خبرگزاری رسمی عمان نیز خبر مرگ وی را تأیید کرده است. دیوان پادشاهی عمان نیز با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که وی دیشب از دنیا رفته است.

بر اساس گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره قطر، قرار است مراسم تشییع وی صبح امروز در عمان برگزار شود.

سلطان قابوس که مبتلا به سرطان روده بزرگ بود هفته پیش از بلژیک به کشور بازگشته بود. او طی سال‌های گذشته ماه‌های متوالی را در خارج از کشور به‌سر برد تا روند درمانش کامل شود.

دیوان پادشاهی عمان در پی درگذشت وی  سه روز عزای عمومی و تعطیلی رسمی اعلام کرد. پرچم عمان نیز به‌مدت ۴۰ روز برای ادای احترام به پادشاه فقید این کشور نیمه‌افراشته خواهد بود.

تلویزیون عمان گزارش داد که شورای‌عالی دفاع خواستار تشکیل جلسه شورای پادشاهی برای انتخاب جانشین سلطان عمان شده است.

بر اساس قانون اساسی عمان، پس از مرگ پادشاه، شورای سلطنتی باید فرد جدیدی را به‌مدت سه روز انتخاب کند.

در صورت عدم توافق در این باره، شورای نظامی عمان رئیس دادگاه عالی و سران دو اتاق شورای سلطنتی، شخص انتخاب‌شده توسط سلطان قابوس را معرفی خواهند کرد و این اقدام در حضور ۴۰ تن از امیران و سه روز بعد از وفات سلطان قابوس انجام خواهد شد.

سلطان عمان ۷۹ساله بود و هیچ فرزندی نداشت و  جایگزینی را برای خود انتخاب نکرده است؛ اما بر اساس گزارش رسانه‌ها چندی پیش به‌صورت مخفیانه جانشین خود را در دو نامه‌ محرمانه به شورای سلطنتی ارائه کرد. پادشاه ۷۹ساله عمان نامه‌ای را داخل خزانه‌ای در کاخی رنگارنگ، که شبیه معبد ژاپنی است، گذاشته که حاوی اسم جانشینش است. سلطان قابوس نامه دیگری را در یک خزانه دیگری در قصرش «بصلاله» در منطقه «ظفار»، که زادگاه مادرش است، گذاشته است.

بر اساس گزارش‌ها در حال حاضر سه یا چهار نفر به‌عنوان گزینه‌ای برای جانشینی سلطان قابوس مطرح شده‌اند: «اسعد بن طارق» پسرعموی سلطان قابوس، که معاون نخست‌وزیر در امور بین‌الملل است. «هیثم و شهاب» برادران ناتنی نخست‌وزیر. «تیمور» پسر اسعد بن طارق، که دراین‌صورت پادشاه عمان همچون قطر جوان خواهد بود.

 

سلطان قابوس در یک نگاه

به گزارش پایگاه خبری صبح اقتصاد، سلطان قابوس بن سعید در ۱۸ نوامبر سال ۱۹۴۰ میلادی در شهر صلاله در استان ظفار واقع در جنوب عمان متولد شد. قابوس بن سعید در سال ۱۹۷۰ میلادی پدر خود سلطان سعید بن تیمور آل‌بوسعید را در کودتایی آرام و بدون خون‌ریزی کنار گذاشت و پس از آنکه او را به تبعید فرستاد؛ به‌جای پدرش بر مسند حکومت نشست و لقب سلطان قابوس بن سعید؛ سلطان عمان گرفت. وی به‌محض رسیدن به قدرت از صلاله به مسقط نقل مکان کرد. پدر سلطان قابوس نیز در سال ۱۹۷۲ میلادی درگذشت. سلطان قابوس بن سعید هیچ همسر و فرزندی ندارد. وی بیشترین طول دوران پادشاهی را بین دیگر حاکمان کشورهای عربی داشت.

سلطان قابوس هشتمین پادشاه عمان از خاندان بن‌سعید و کسی بود که پس از تصدی قدرت به‌خاطر موفقیتش در یکپارچه‌سازی کشور آن هم سال‌ها پس از جنگ داخلی از احترام قابل توجهی میان مردم عمان برخوردار بود. سلطان قابوس در عرصه سیاسی از مؤسسان شورای همکاری خلیج فارس در سال ۱۹۸۱ میلادی بود و در عرصه سلطنت و اداره بهتر کشور آرزوها و خواسته‌های بسیاری داشت، اما پرداختن او به وظایف رسمی خود باعث شد که دقت کافی برای انجام و به ثمر رساندن آن‌ها نداشته باشد. گفته می‌شود او علاوه بر حکومتداری سوارکاری ماهر بود و اصطبل‌های خاصی در کشور ایجاد کرده و از طرفداران محیط زیست و نگهداری از پرندگان کمیاب و حیوانات مختلف در عمان بود. او از طرفداران فرهنگ و موسیقی و اولین کسی بود که دستور ایجاد خانه اپرا و موسیقی در کشورهای حوزه خلیج فارس را صادر کرد.‎

نام سلطان قابوس، نامی آشنا برای حدود چهار دهه در سیاست خارجی ایران است. او در زمان جنگ قصد داشت با واسطه‌گری و میانجیگری میان ایران و عراق زمینه برای برقراری آتش‌بس میان دو طرف را  فراهم کند اما تلاش‌هایش در این زمینه چندان نتیجه‌ای در بر نداشت. بعد از دوران جنگ تحمیلی نیز در زمینه هموار کردن مسیر نزدیکی ایران و آمریکا تلاشهای فراوانی کرد اما اوج کوشش‌های وی در این زمینه به ماجرای آزادی شهروندان آمریکایی متهم به جاسوسی در ایران و دستیابی به توافق هسته‌ای برمی‌گردد.

  • منبع خبر : تسنیم