شیدایی، بیماری که با شروع فصل بهار عود میکند
به گزارش واحد اجتماعی خبرگزاری صبح اقتصاد بیماری شیدایی که نوعی از افسردگی شناخته میشود، یک اختلال خلقی و وضعیت سلامت روان مادامالعمر است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطح انرژی، الگوهای تفکر و رفتار میشود. این رفتارها میتوانند ساعتها، روزها، هفتهها یا ماهها طول بکشند و توانایی فرد بیمار را برای انجام کارهای روزمره مختل کنند.
برخی از روانپزشکان بر این باورند که شیدایی یک اختلال خلقی مزمن است که باعث تغییرات شدید در خلق و خو، سطح انرژی و رفتار بیمار میشود، به گفته آنان، این بیماری با دارو، گفتار درمانی، تغییر در سبک زندگی و سایر درمانها قابل کنترل است.
البته انواع مختلفی از بیماری شیدایی وجود دارد که شامل نوسانات قابل توجهی در خلق و خوی بیمار است که به آن دورههای هیپومانیک شیدایی و افسردگی گفته میشود.
به گزارش روز دوشنبه ایرنا از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، یک متخصص روانپزشکی در این زمینه می گوید: بیماری دوقطبی یا شیدایی با شروع فصل بهار و اختلال افسردگی در فصل پاییز عود می کند.
جمال شمس با بیان این که علائم و نشانه های افسردگی فصلی با اختلال افسردگی دائم شباهت زیادی دارد، اظهار کرد: کاهش انرژی، تغییرات محسوس در میزان خواب، میل جنسی، توجه، تمرکز و تغییر در میزان اشتها از نشانه های افسردگی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: تنها فاکتوری که افسردگی فصلی را نسبت به سایر اختلالات روانی و افسردگیها متفاوت میکند، زمان بروز افسردگی است، در واقع افسردگی فصلی در بازه زمانی خاص در سال عود میکند.
شمس با بیان این که احتمال بروز تمامی بیماریها و اختلالات روان تقریبا یکسان است، تصریح کرد: به طور مثال بیشترین سن بروز افسردگی بین ۳۰ تا ۴۰ سال است و یا اختلال دوقطبی و یا بروز شیدایی در ۲۰ تا ۲۵ ساله ها بیشتر دیده میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به این که به طور کلی انواع بیماریها که اختلالات روان هم از این قاعده مستثنی نیست تاریخ دقیق شروع و یا سن خاصی ندارد تاکید کرد: حتی ممکن است فردی در سن بالای ۵۰ یا کمتر از ۲۰ سال دچار افسردگی یا افسردگی فصلی شود.
شمس با اشاره به اهمیت درمان انواع افسردگی ها تاکید کرد: اگر این بیماری به موقع تشخیص و درمان ها پیش از شدت گرفتن علائم آغاز شود، روند درمان تا حدود زیادی از بروز مشکلات بعدی جلوگیری خواهد کرد.
وی استفاده از درمان های دارویی، غیر دارویی یا مشاوره را از جمله روش های درمان افسردگی فصلی دانست و تاکید کرد: درمان این اختلال به کمک نور درمانی، دارو و روشهای روان پزشکی انجام میشود و اگر چنانچه فرد به اختلال دوقطبی مبتلا باشد باید به پزشک خود اطلاع دهد چرا که این موضوع برای زمان تجویر نور درمانی و دیگر داروهای ضد افسردگی بسیار اهمیت دارد.
این متخصص روانپزشکی گفت: درمان با داروهای ضد افسردگی برای برخی از بیماران مبتلا به اختلال عاطفی فصلی، خصوصا اگر علائم شدید باشد بسیار موثر خواهد بود.
- منبع خبر : ایرنا