مشکلات کتاب‌فروشان اساسی‌تر از حضور در نمایشگاه تهران است
مشکلات کتاب‌فروشان اساسی‌تر از حضور در نمایشگاه تهران است
یک فعال حوزه کتاب و نشر با اعلام اینکه مشکلات کتاب‌فروشان حتی اگر در نمایشگاه بین‌المللی شرکت کنند و فروش داشته باشند، حل نمی‌شود، گفت: مشکلات کتاب‌فروشان اساسی‌تر از حضور در نمایشگاه است، آن‌ها این روزها با مسائل چاپ افست، نبود قیمت ثابت و تخفیف‌های خارج از عرف مواجه هستند.

مشکلات کتاب‌فروشان اساسی‌تر از حضور در نمایشگاه تهران است

به گزارش واحد فرهنگی خبرگزاری صبح اقتصاد  کتاب‌فروشان هرچند محدود دو دوره در بخش مجازی نمایشگاه بین‌المللی کتاب فعال بودند. این فعالیت می‌توانست از آسیب‌هایی که برگزاری نمایشگاه کتاب بر کتاب‌فروشان وارد می‌کند، بکاهد. در چنین شرایطی این گروه در فاصله کمی از برگزاری سی‌و ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران کنار گذاشته شدند در حالی که آنان برای ۱۱ روز نمایشگاه برنامه‌ریزی و خرید کرده بودند.

مهدی عمرانلو مدیر انتشارات آوند دانش که پیش از این کتاب‌فروشی آوند را هم مدیریت می‌کرد و همچنین سال‌ها در اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران مسئولیت داشت، به جنبه دیگری از مشکلات کتاب‌فروشان اشاره می‌کند، به گفته او ۱۱ روز فروش در نمایشگاه نمی‌تواند موجب نجات کتاب‌فروشان در شرایطی شود که قیمت بالای کتاب و همچنین نبود فرهنگ کتاب‌خوانی در میان مردم، موجب تعطیلی کتاب‌فروشان یکی بعد از دیگری می‌شود.

تعداد قابل ملاحظه‌ای کتاب افست وارد چرخه نشر می‌شود

نظر شما درباره کنارگذاشته شدن کتاب‌فروشان از فعالیت در سی‌و ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران چیست؟

باید به این مساله توجه کنیم مشکلات متعددی در مسیر فعالیت کتاب‌فروشان در نمایشگاه کتاب تهران وجود دارد، زیرا امکان کنترل موجودی وجود ندارد و عملا در حق ناشران اجحاف می‌شود. ناشران بر اساس قانون حق ندارند در نمایشگاه بین‌المللی، کتابِ غیر بفروشند اما کتاب‌فروشان می‌توانند در بخش مجازی نمایشگاه بین‌المللی، کتاب هر تعداد ناشر را بفروشند، در این میان تعداد قابل ملاحظه‌ای کتاب افست وارد چرخه نشر می‌شود. حضور کتاب‌فروشان در نمایشگاه برای مخاطب سردرگمی ایجاد می‌کند، زیرا قیمت ثابت نیست و گاهی کتاب ارزان‌تر از بازار و گاهی گران‌تر می‌خرد.

فعالیت کتاب‌فروشان در بخش مجازی نمایشگاه کتاب، الگویی است که جایی دیده و انجام نشده است و قابل اجرا و عملیاتی نیست، تیم اجرایی نمایشگاه بین‌المللی با مشکل مواجه می‌شوند و حتی کتاب‌فروشان هم گاهی امکان تامین خریدها را ندارند.

سیاست‌های وزارتخانه بر اساس فروش در نمایشگاه کتاب است

اگر به فعالیت کتاب‌فروشان به عنوان قدم‌های ابتدای برای برگزاری نمایشگاهی این رویداد فرهنگی نگاه کنیم، آیا باز هم مخالف حضور کتاب‌فروشان در نمایشگاه کتاب هستید؟

حذف فروش از نمایشگاه، ارتباطی با فعالیت کتاب‌فروشان در بخش مجازی این رویداد ندارد. چندین سال است اعلام می‌کنیم بخش فیزیکی نمایشگاه کتاب باید حذف شود؛ اما این سیاست‌های وزارتخانه به شکلی است که حتما باید این بخش فعال باشد. برگزاری بخش فیزیکی غیر از اینکه باری بر دوش مسئولان نمایشگاه، ناشر و مخاطب می‌گذارد، لطفی ندارد خریدار از بندرعباس برای چهار کتاب به تهران نمی‌آید او معمولا به شکل مجازی کتاب‌های مورد نیازش را تامین می‌کند.

اگر فروش فیزیکی را تعطیل کنند، ناشران شاکی نخواهند شد؟

ناشران می‌توانند به شکل مجازی بفروشند، چه مشکلی وجود دارد؟

بر اساس آمار دوره‌های گذشته فروش در بخش مجازی کمتر از فروش در بخش فیزیکی است.

اگر مشتری بخواهد نیازش را رفع و خرید کند، خرید می‌کند و اگر فرصت بازدید از نمایشگاه وجود نداشته باشد به شکل مجازی خرید خود را انجام خواهدداد.

افراد نیاز به مطالعه کتاب را احساس نمی‌کنند

کتاب‌فروشان پیش از اینکه امکان فعالیت در نمایشگاه داشته باشند، در نتیجه برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، برای چندماه فروش نداشتند و از این روند آسیب می‌دیدند، یکی از دلایل فعالیت کتاب‌فروشان در بخش مجازی کم کردن این آسیب بود.

فعالیت نمایشگاه در میزان فروش کتاب‌فروشان بی‌تاثیر نیست و حداقل یک تا دو ماه بر فروش کتاب‌فروشی‌ها تاثیر می‌گذارد، اما افت فروش آن‌ها فقط به همین دلیل نیست، از طرفی نوع کتاب‌هایی که در تابستان فروخته می‌شود متفاوت است. مخاطب کتاب در تابستان بیشتر سمت موسیقی و هنر می‌رود.

همچنین باید توجه داشت، برای حمایت یک بخش لزومی ندارد که بخش دیگر تضعیف شود. مشکل ما این است که برای آسیب‌ها راه حل پیدا نمی‌کنیم بلکه با استفاده از مسکن برای مدت کوتاه شرایط را قابل قبول می‌کنیم.

مشکلات کتاب‌فروشان حتی اگر در نمایشگاه بین‌المللی شرکت کنند و فروش داشته باشند، حل نمی‌شود. کتاب‌فروشان به دلیل قیمت بالای کتاب بیش از یک سال است که فروش ندارند، همچنین هیچ وقت کتاب‌خوانی به شکل جدی در ایران ترویج داده نشد و در نتیجه این فرهنگ در جامعه وجود ندارد، افراد نیاز به مطالعه کتاب را احساس نمی‌کنند.

مشکلات کتاب‌فروشان اساسی‌تر از نمایشگاه است، آن‌ها این روزها با مسائل چاپ افست، نبود قیمت ثابت و تخفیف‌های خارج از عرف مواجه هستند.

اگر نمایشگاه برگزار نشود، مشکلات کتاب‌فروشان حل خواهد شد؟ خیر، مشکلات ما خیلی عمده‌تر از این است که درباره ۱۱ روز نمایشگاه بحث کنیم با این چیزها مشکل ما حل می‌شود تا زمانی که زنگ کتابخوانی در مدارس نداشته باشیم، مشکلات ما حل نمی‌شود.

  • منبع خبر : ایرنا