سیدعباس صالحی در این مراسم گفت: چهلمین سال انقلاب را در حالی آغاز میکنیم که هنوز گمشدهمان را نیافتهایم. با رونمایی از این کتاب بوی پیراهن یوسف به مشام ما میرسد. امام صدر در کمتر از دو دهه به شخصیتی تبدیل شد که در طول جهان اسلام از نظر ویژگیها کم نظیر است. امام صدر […]
سیدعباس صالحی در این مراسم گفت: چهلمین سال انقلاب را در حالی آغاز میکنیم که هنوز گمشدهمان را نیافتهایم. با رونمایی از این کتاب بوی پیراهن یوسف به مشام ما میرسد. امام صدر در کمتر از دو دهه به شخصیتی تبدیل شد که در طول جهان اسلام از نظر ویژگیها کم نظیر است. امام صدر گرچه اجدادشان در لبنان بودند، اما خودش جز سفرهای کوتاهی لبنان را ندیده بود.
وی افزود: ایشان وقتی به لبنان رفت، چگونه در زمان کوتاهی بدل به مرجع لبنان شد. این نکته بسیار مهمی است. اینکه فردی به یک محیط غریبه میآید اما در یک فاصله کوتاهی چنین مرجعیتی را پیدا میکند سوال قابل توجهی است. امام صدر را باید به عنوان یک پدیده اجتماعی در نظر گرفت. وقتی افرادی به جایی میآیند تا بخواهند انس پیدا کنند زمان زیادی را نیاز دارند، اما ایشان در یک فاصله کوتاه چنین جاذبهای را فراهم کرد که فضای لبنان را از تمامی جهات مورد اثر قرار داد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: شاید چنین تفالی را مرحوم آلیاسین در نامهای به سیدجعفر شرف الدین مطرح کرده بود. او در این نامه نوشت: «من اطمینان دارم که این نوری که در آسمان صور ساطع شده در مرزهای صور محدود نمیماند و همه عالم اسلام را دربرمیگیرد.» این پیشبینی محقق شد و فردی که تنها به صور آمد و اینکه میلیونها انسان را در زمان خود و پس از خودش با خود دارد.
صالحی در ادامه با اشاره به این که توجه به ویژگیهای شخصیتی امام صدر برای همه ما بسیار مهم است، گفت: پرسش من از نقطه نظرهای سیاسی، اجتماعی و تربیتی بسیار مهم است. امام فرصت چندانی برای ارتباط مستقیم با لبنانها و محیط لبنان را نداشت اما در کمتر از چند سال به شخصیت مرجع اجتماعی در لبنان و بیرون از لبنان در جهان اسلام و بدل به پایگاه اصلی در تمامی حوزهها شد. این پرسش پژوهش میطلبد. این موسوعه که به همت موسسه امام موسی صدر، امروز ترجمه فارسیاش رونمایی میشود و بخش عربی آن سالها قبل منتشر شده بود، میتواند کمک مهمی برای یافتن پاسخ این سوال باشد.
صالحی در پایان سخنانش گفت: من در حد فهم خود خواستم با طرح این سوال دریچههایی را بر عرضه و نقد باز کنم. برای این سوال که چگونه امام صدر در کمتر از دو دهه به مرجع اجتماعی بدل شد؟ او چه ویژگیهایی داشت که به چنین قله و افقی دست پیدا کرد؟ امام صدر چه میکند در یادداشتها ارتباطات و تاملات ذهنیاش که چنین جذبهای برایش مهیا میشود؟ من به همین طرح سوال اکتفا میکنم و از تمام کسانی که مجموعه عربی را فراهم کردند یعنی از جنبش امل در لبنان و همچنین موسسه امام موسی صدر در تهران که ترجمه آن را به سامان رساندند و باعث آشنایی ایرانیها با این متن مهم شدند، تشکر میکنم.