به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد بورس از مردادماه سال ۹۹ تا خرداد سال ۱۴۰۰ اوضاع مناسبی نداشت، اما این روند ماندگار نبود و در خرداد ماه و بعد از انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری وضعیت بازار تغییر کرد و شاخص روندی رو به رشد به خود گرفت به طوری که شاخصکل در پایان تیرماه دوباره وارد کانال یکمیلیون و سیصد هزار واحد شد و بار دیگر نظرها را به خود جلب کرد. کارشناسان بازار سرمایه معتقدند یکی از عوامل مهم رشد بازار در هفتههای گذشته برگزاری مجامع و تقسیم سودهای شرکتهای بورسی بوده است.”خطری بازار سرمایه را تهدید نمیکند”
این در حالی است که برخی دیگر از فعالان بازار سرمایه بر این باورند که بازار در هفتههای اخیر به دور از دخالت دولت بوده، به همین دلیل این بخش مسیر مناسبتری را برای ادامه حرکت انتخاب کرده است. از سوی دیگر برخی از تحلیلگران بازار معتقدند که رشد اخیر شاخص بورس رابطه مستقیمی با نرخ ارز دارد. به گفته آنها افزایش قیمت دلار باعث شد، سهام شرکتهای صادرات محور رشد کنند و صف خرید برای سهام آنها تشکیل شود.
نوسان ذات بازار است
با وجود بازگشت روند صعودی به بازار سرمایه، برخی از سرمایهگذاران همچنان نگران سقوط مجدد شاخص هستند. اما چقدر ممکن است بازار بار دیگر شاهد سقوط شاخص باشد؟ کارشناسان نظرات متفاوتی را در این خصوص مطرح میکنند. عدهای معتقدند روند نزولی در کنار روندهای صعودی، جزئی از ذات بازار سرمایه است اما اکنون هیچ دلیلی برای ترس سهامداران از روند معاملات وجود ندارد. به گفته آنها اتفاقات و روند معاملات چه در زمان رشد بازار و چه در زمان ریزش شاخص در سال گذشته نباید ملاک تصمیمگیری سهامداران باشد. آنها معتقدند که معاملات بورس در ۶ ماه دوم سال جاری بسیار بهتر و معقولتر از نیمه نخست سال خواهد بود. البته هستند کارشناسانی که معتقدند رشد اخیر شاخص همانند سال گذشته نه تنها بر اساس واقعیت اقتصاد نیست بلکه ناشی از تورم بوده و همین مسئله میتواند خطر جدی برای سهامداران و بازار سرمایه باشد.
به نظر نمیرسد خطری بازار را تهدید کند
احسان رضاپور، کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عوامل موثر در رشد شاخص طی هفتههای اخیر در پاسخ به این پرسش که آیا خطری بازار سرمایه و سهامداران را تهدید میکند یا خیر؟ به «ابتکار» گفت: از ابتدای خردادماه پس از افتهای پرشتابی که بازار تجربه کرده بود، بازار به دنبال رسیدن گزارشهای بهتر عملیاتی شرکتها، انتشار صورتهای مالی سه ماهه شرکتها، خبرهای خوبی که از مجامع شرکتها به بازار مخابره شد و همراه شدن این مسائل با افزایش قیمت دلار در کنار رشد قیمتهای جهانی در روزهای اخیر از وضعیت مناسبی برخوردار شد و به عبارتی دیگر تمام این مسائل دست به دست هم داد تا بازار با روند افزایش شاخص همراه شود. در این میان بسیاری از شرکتها با استقبال روبهرو شدند اما این به معنای عدم جذابیت دیگر سهمها و یا حبابی شدن قیمتها نیست.
واقعیت این است که بازار سرمایه در مقابل سایر فرصتهای سرمایهگذاری جزو ارزانترین بازارها است. بنابراین با توجه به چشمانداز سودآوری شرکتها، احتمال ثبات نسبی نرخ ارز و احتمال ثبات در قیمتهای جهانی به نظر میرسد نگرانی سرمایهگذاران درمورد اینکه بازار بار دیگر با یک هیجان ریزشی روبهرو باشد از بین رفته است. به خصوص که فشار فروش کاهش یافته و افرادی که قصد خروج از بازار را داشتهاند طی ماههای اخیر توانستهاند از بازار بیرون بروند و عمده افرادی که امروز در بازار هستند رویکرد بهتری برای حضور در بازار سرمایه دارند به همین خاطر رشد روزهای اخیر را نمیتوان ناشی از اشتباه بازار دانست.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: البته ممکن است برای بهتر شدن شرایط بازار، مقداری از اقبال سهام شرکتهایی که در روزهای اخیر رشدهای پرشتابی را تجربه کردهاند کمتر شود.
وی در ادامه با تاکید بر این مسئله که موضوع نگرانکنندهای در بازار وجود ندارد، گفت: به هرحال وضعیت سودآوری بنگاهها نشاندهنده این است که قیمتهای فعلی در مقایسه با سودآوری احتمالی شرکتها میتواند عددهای با پشتوانهای باشد و در صورتی که شاهد افت هم باشیم احتمالا با افزایش تقاضا این مسئله میتواند به برگشت رشد قیمتی منجر شود. بنابراین به نظر نمیرسد که فضا، فضای نگرانکنندهای برای بازار و سهامداران باشد. به خصوص که کشور با یکسری امیدواری برای گشایشهای اقتصادی و بینالمللی روبهرو است.
بازار سرمایه با ابهاماتی روبهرو است
این کارشناس بازار سرمایه همچنین با اشاره به برخی ابهامات در بازار ادامه داد: نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که در شرایط فعلی بازار با برخی ابهامات دست و پنجه نرم میکند که احتمالا در هفتههای آینده بخشی از این ابهامات برطرف شود و این برطرف شدن ابهامات میتواند امکان ارزیابی دقیقتر بازار را فراهم میکند و یا میتواند ارزیابی دقیقتری از ارزنده بودن و یا ارزنده نبودن سهام شرکتها بر اساس رویکردها و استراتژیهای تیم دولت جدید داشته باشد.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش با تاکید بر اهمیت رویکرد تیم اقتصادی دولت سیزدهم افزود: افرادی مثل وزیر اقتصاد و رویکردی که درخصوص نرخ بهره، کسری بودجه، انتشار انواع اوراق در پیش بگیرد بسیار مهم است و یا رویکرد وزیر صنعت و معدن درمورد نرخگذاری دستوری و فسادزایی که در چند سال اخیر تجربه کردیم و سیاستهای جدید دولت و تصمیماتی که قرار است اتخاذ شود میتواند به طور جدی بازار را تحتت تاثیر مثبت و یا منفی قرار دهد. طبیعتا اگر به سمت آزادسازی قیمتها و واقعیتر شدن اقتصاد برویم در آخر ما شاهد تاثیرات مثبتی در شرکتهای بورسیمان خواهیم بود. با توجه به تمامی مسائل به نظر میرسد بازار با خوشبینی در انتظار هفتههای آتی است.
سهامداران به نرخ ارز توجه کنند
رضاپور در پاسخ به این پرسش که برای حفظ شرایط فعلی بازار سرمایه، سهامداران باید چگونه رفتار رفتار کنند؟ گفت: برای حفظ شرایط فعلی بازار، سهامداران باید مراقب باشند که هر سهمی را در هر قیمتی خریداری نکنند و توجه داشته باشند که سهامها چه میزان ارزنده هستند، طبیعتا خرید سهام شرکتها در درصدهای مثبت به خصوص سهام رشدیافته با ریسکهای بیشتری برای سرمایهگذاران همراه است. بنابراین سهامداران باید با دقت بالا اقدام به معامله کنند. از سوی دیگر سهامداران باید به قیمتهای جهانی، نرخ ارز، وضعیت تولید و فروش و برنامههایی که اعلام میشود توجه ویژهای داشته باشند.