به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد غلامرضا تاجگردون با بیان اینکه «سناریوهای زیادی در مورد نحوه پرداخت یارانه و اصلاح قیمت حاملهای انرژی وجود دارد»، گفت: دولت اختیار دارد اقدامات لازم را در این زمینه انجام دهد اما آنچه دولت مد نظر دارد این است که اجماعی در مورد این تصمیمات وجود داشته باشد.
وی افزود: سناریوی تغییر قیمت حاملهای انرژی وجود دارد و اینکه بعد از تغییر قیمت، منابع صرف چه چیزی شود؟ در این باره اجماع نظر وجود دارد که هر چقدر قیمتها افزایش یابد، درآمد حاصله صرف معیشت مردم شود ولی اینکه با چه سناریویی این اتفاق بیفتد و اینکه آیا این کار انجام میشود یا نه روشن نیست.
نماینده مردم گچساران در مجلس با تاکید بر اینکه «نمایندگان در شرایط کنونی اجماع نظری بر سر اصلاح قیمت حاملهای انرژی ندارند»، یادآور شد: باید ببینیم تا زمان ارائه لایحه بودجه شرایط چگونه است؟ آیا کنترل تورم داریم یا نه؟ آیا بهتر میشود؟ و درآمدهای دولت چه وضعیتی دارد تا متناسب با آن تصمیم بگیریم.
تاجگردون اضافه کرد: به هر حال در این باره باید اجماع نظر وجود داشته باشد و دولت قانونا اختیار دارد که اصلاحات لازم را انجام دهد.
اثرات تعدیل قیمت حاملهای انرژی بر اقتصاد ایران:یارانه با تحریف قیمتها، مانع تخصیص بهینه منابع، کاهش رشد اقتصادی و کسری بودجه، بر بخشهای اقتصادی آثار جبرانناپذیری بر جای میگذارد، اجرای سیاست هدفمندیسازی یارانهها، با تعیین روند متغیرهای کلان اقتصادی (تغییرات تولید، تغییرات قیمت و….)، سیاستگذاران اقتصادی را به اهداف اقتصادی نزدیکتر میکند. در پژوهش حاضر با استفاده از جدول داده–ستانده ۶۵ بخشی سال ۱۳۹۲ که تعدیل و بهروزآوری شده به روش (RAS) جدول داده–ستانده ۶۵ بخشی سال ۱۳۸۵ است اثر افزایش قیمت حاملهای انرژی (بنزین، نفتسفید، گازوئیل، نفتکوره، گازمایع، برق و گازطبیعی) در فازهای اول (۱۳۸۹) و دوم (۱۳۹۳) هدفمندی یارانهها بر نرخ رشد تولیدات بخشهای اقتصادی بررسی شده به طوریکه میانگین نرخ رشد تولیدات بخشهای حمل و نقل ۱۳/۱۶- درصد، صنایع و معادن ۳۷/۱۷- درصد کاهش مییابد و این کاهش به دلیل وابستگی زیاد به حاملهای انرژی و به دنبال آن میانگین قیمت نسبی زیاد به ترتیب ۲۵/۲ و ۵۳/۱ درصد است. از طرفی متوسط نرخ رشد تولیدات بخش کشاورزی ۴۵/۸ درصد افزایش مییابد و این افزایش به دلیل وابستگی پایین به حاملهای انرژی و به دنبال آن میانگین قیمت نسبی (۸۰۲۸/۰) پایین است. نتایج حاکی از آن است که زغالسنگ کمترین کاهش نرخ رشد تولید را داشته است و میتوان نتیجه گرفت زغالسنگ جانشین حاملهای انرژی شده است.
- منبع خبر : ایسنا