افزایش چندبرابری قطع برق در کرمان و پاسخ تکراری «صرفهجویی»
به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد صرفنظر از خاموشی بخش قابل توجهی از چراغهای راهنمایی رانندگی سطح شهر که ترافیک را تحت تاثیر می گذارد ، فشار آب در شهر کرمان پایین است و استفاده گسترده از پمپ آب در عمده منازل جریان دارد که با قطع برق ، آب هم قطع میشود.
و اما این در شرایطی است که تولید برق در کرمان با مصرف آن برابر و حتی کمی بیشتر است ولی هرگاه نیمه شمالی کشور درگیر سرمای شدید میشود، خاموشی های مردم کرمان نیز به شکل تصاعدی افزایش مییابد و سبب بروز پرسش هایی در افکارعمومی می شود.
گرچه این روزها با شکسته شدن سرمای شدید این خاموشی نیز افزایش یافته اما در کل، کرمان هم استان گرمی نیست؛ صرفنظر از مناطق جنوبی آن که ایام سردسال، هوای معتدل تری را تجربه می کنند، برخی مناطق آن در مرکز از شمال جیرفت تا شمال استان خیلی مواقع رکورددار سرمای کشور می شوند.
هرچند شهروندان و مدیران دیار کریمان، ایران را یک مجموعه و خودشان را در مسائل ملی سهیم میدانند، شرایط مناطق سردتر شمالی را نیز درک می کنند و معتقدند که باید در مشکل ناترازی و گرفتاریهایش، آنان نیز سهیم باشند، اما پرسشی را نیز همواره در شرایط رشد خاموشی ها مطرح میکنند که یافتن پاسخ آن کمی دشوار است: چرا باید برق ما در کرمان که تولید برقمان بیشتر از مصرفمان است و سرمای مناطق زیادی از استان نیز کم نیست، از سایر مناطقی که در سرما درگیر ناترازی هستند، بیشتر قطع شود؟.
درواقع افزایش تصاعدی خاموشی ها سبب طرح چنین انگاره های ذهنی و پرسش هایی می شود که ممکن است صحت نیز نداشته باشد یعنی برق کرمان بیشتر از مناطق دیگر قطع نشود اما این واقعیت موجود ذهنیت افکارعمومی و پاسخ مسئولان نیز البته قابل تامل است که معتقدند در این شرایط، همراهی بیشتر ما در کرمان سبب کاهش گرفتاری های مناطق سردتر در شمال غربی کشور می شود؛ درعین حال مردم و مسئولان استان نیز خواهان واگذاری مدیریت موضوع خاموشی به استان ها هستند تا تعادل بخشی بیشتری در این زمینه شکل گیرد.
و نکته مهم اینکه ناترازی انرژی در کشور بحثی واضح و آشکار است که به اذعان مسئولان ارشد ملی طی سال های گذشته به دلایل متعددی به وجود آمده و راهکارهای کوتاه مدت تا بلند مدت نیز برای آن قابل تصور است.
قطع برق در بخش های مختلف طی سال های اخیر بهتدریج خود را بیشتر نمایان ساخت و در تابستان امسال نیز شبکه مشترکان خانگی و تجاری را به صورت گسترده تحت تاثیر قرار دارد که با پایان یافتن فصل گرما وضعیت خاموشی های شبکه برای مقطعی بهبود پیدا کرد، اما با آغاز فصل سرما و مشکل تامین گاز نیروگاه ها، مجدد شاهد بازگشت نسبتا فراوان خاموشی ها به شبکه هستیم.
مسئولان می گویند شبکه برق سراسری است؛ هرچند برنامه خاموشی ها تابع یک مدیریت قرار دارد که به واسطه پیوستگی شبکه برق در کشور این استان مولد برق هم با قطعی برق مواجه شده است.
در این شرایط برای اطلاع از کم و کیف آخرین وضعیت برق در استان کرمان و همچنین چرایی افزایش قطعی برق در کرمان به سراغ مدیر شرکت توزیع رفتیم که گفت اطلاع رسانی در این زمینه توسط سخنگوی صنعت برق استان انجام می شود لذا با حمیدرضا حبیبی مدیرعامل شرکت برق منطقه ای کرمان که از مدیران کارکشته، متخصص و بااخلاق رسانهای حوزه وزارت نیرو به شمار میرود گفت و گویی انجام دادیم و ماحصل آن از نظر مخاطبان می گذرد:
تامین سوخت چالش نیروگاه های برق
حبیبی در گفت و گو با خیرنگار ایرنا با اشاره به ادامه دار بودن سرما در کشور بیان کرد: سوختی که در اختیار نیروگاه های کشور و استان قرار دارد محدود است و به دلیل سرما و مصرف بالای گاز در کشور ظرفیت تولید نیروگاه های برق ها کاهش می یابد.
وی ادامه داد: البته مصرف سوخت مایع هم به دلیل محدودیت ها و مشکلات حمل و نقل در نیروگاه ها با چالش هایی همراه است.
مدیرعامل برق منطقه ای استان کرمان تاکید کرد: برای نیروگاه های داخل استان نیز محدودیت ها وجود دارد، به دلیل اینکه اگر این نیروگاه ها بخواهند به اندازه نیازشان گاز مصرف کنند افت فشار شبکه به وجود می آید که مشکلات خود را دارد.
وی اظهار داشت: سوخت نیروگاه های برق استان کرمان در مرحله اول گاز و سوخت دوم آنها گازوئیل است.
انسجام و به هم پیوستگی شبکه برق
حبیبی با اشاره به اینکه شبکه برق کشور به هم پیوستگی دارد تصریح کرد: البته در استان کرمان توسعهیافتگی نیروگاه ها بیشتر و سرمایه گذاری خوبی نسبت به کل کشور شده است، اما ما در بحث گاز به سایر استان ها وابسته هستیم.
وی گفت: اگر بخواهیم مصرف برق در استان کرمان جدا شود قطعا وحدت و انسجام ملی آسیب می بیند، ضمن اینکه تولید برق بالا در کرمان به طور مثال به هموطنان ما در آذربایجان که سختی بیشتری تحمل می کنند برای استفاده از انرژی برق و گاز کمک می کند.
پیش بینی کاهش سرما تا نیمه اسفند
مدیرعامل شرکت برق منطقه ای کرمان خاطرنشان کرد: به دلیل طولانی بودن سرما محدودیت ها در شبکه برق و گاز در کل کشور فعلا ادامه دارد و دمای هوا که گرم تر شود، عمده مشکل ناترازی و قطع برق حل می شود؛ البته پیش بینی ها نشان می دهد تا اواسط اسفند سرما در کشور وجود دارد.
وی بیان کرد: همکاری خوبی بین وزارت نفت و برق برای خدمترسانی در شبکه برق و گاز وجود دارد و سعی دارند با محدودیت ها، شبکه را مدیریت کنند.
صرفهجویی تنها ۱۰ درصد، راهکار پایان ناترازی
حبیبی صریح کرد: ما اگر همه منابع را صرف تولید برق کنیم، اما صرفه جویی نشود قطعا کارایی ندارد و مهمترین راهکار برای پایداری شبکه و کاهش ناترازی ها، صرفه جویی در مصرف انرژی است؛ اگر ۱۰ درصد مصرف شبکه کاهش پیدا کند، قطعی برق و گاز نخواهیم داشت.
خودکفایی صنایع بزرگ کرمان در برق
وی اظهارداشت: صنایع بزرگ در استان کرمان برای تامین برق مصرفی خود اقدام کرده اند و تا حد زیادی خودکفا شده اند، البته تعدادی از طرح های آنها نیز در دست اجراست، ضمن اینکه با اعمال محدودیت ها صنایع بزرگ کرمان به کاهش بار شبکه کمک می کنند.
اجرای ۲ طرح نیروگاهی در کرمان
مدیرعامل شرکت برق منطقه ای استان کرمان افزود: نیروگاه گوهران سیرجان و فولاد بوتیای زرند ۲ طرح مهم حوزه برق استان کرمان محسوب می شوند که در حال اجرا هستند.
پیشبینی تولید سه هزار مگاوات برق تجدیدپذیر
وی بیان کرد: تولید سه هزار مگاوات برق از طریق انرژی های تجدیدپذیر در استان کرمان برنامه ریزی شده است که اینک ۲۰۰ مگاوات برق تجدیدپذیر تولید می شود و طرح های متعددی در دست اجراست که بهتدریج وارد شبکه خواهد شد.
حبیبی تصریح کرد: با مسائلی نظیر استخراج غیر قانونی رمز ارز و سرقت از شبکه و استفاده غیر مجاز برق نیز مواجه ه ستیم که بهشدت با این پدیده ها برخورد می شود.
- منبع خبر : ایرنا