اقتـصاد ايـران در مسيـر ريکـاوری
اقتـصاد ايـران در مسيـر ريکـاوری
پیش بینی‌های جدید صندوق بین المللی پول نشان دهنده آن است که بسیاری از شاخص‌های کلان اقتصادی ایران در مسیر بهبود قرار دارند.

اقتـصاد ايـران در مسيـر ريکـاوری

به گزارش خبرگزاری صبح اقتصاد، پیش بینی‌های جدید صندوق بین المللی پول نشان دهنده آن است که بسیاری از شاخص‌های کلان اقتصادی ایران در مسیر بهبود قرار دارند.به گزارش ایسنا، صندوق بین المللی پول در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، به بررسی شاخص‌های کلان اقتصادی در۳۰ کشور منطقه خاورمیانه، قفقاز، آفریقای شمالی و آسیای مرکزی پرداخته است. طبق این گزارش، ایران در بسیاری از شاخص ها جز کشورهای برتر منطقه بوده و در بسیاری از شاخص ها که عملکرد آن ها ضعیف بوده است، نشانه‌هایی از بهبود پدیدار شده است.صندوق بین المللی پول اعلام کرد ایران یکی از بالاترین ذخایر ارزی را در سطح منطقه دارد.به گزارش ایسنا، صندوق بین المللی پول در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، اعلام کرد ذخایر ارزی کشورهای منطقه روندی کاهشی را نسبت به سال قبل داشته و در بسیاری از کشورها به سطح نگران‌کننده‌ای رسیده است.در این گزارش که شامل وضعیت ذخایر ارزی ۳۰ کشور منطقه خاورمیانه، قفقاز، آفریقای شمالی و آسیای مرکزی است، ایران پس از عربستان و امارت، بیشترین ذخایر ارزی را در بین تمام کشورهای منطقه دارد.لازم به ذکر است که در این گزارش، آمارهای مربوط به فلسطین، سوریه، ترکمنستان و سومالی مد نظر قرار نگرفته است. این آمارها بر اساس برآوردهای خود صندوق بین المللی پول و آمارهای اعلام شده توسط بانک های مرکزی این کشورها تهیه شده است.عربستان با در اختیار داشتن ۴۸۹.۸ میلیارد دلار ذخایر ارزی در سال ۲۰۱۹، بزرگ ترین ذخیره ارزی در منطقه را دارد و امارات با ذخایر ارزی معادل ۱۱۳.۴ میلیارد دلار و ایران با ذخایر ارزی معادل ۸۵.۵ میلیارد دلار در رده های بعدی قرار دارند. لیبی و عراق دیگر کشورهایی هستند که بیشترین میزان ذخایر ارزی را در بین کشورهای منطقه دارند.جیبوتی کمترین میزان ذخایر ارزی خارجی دارد. ذخایر ارزی جیبوتی در سال ۲۰۱۹ به تنها ۴۰۰ میلیون دلار رسیده است. پس از این کشور نیز سودان با ذخایر ارزی ۶۰۰ میلیون دلاری در رده دوم قرار دارد. ذخایر ارزی یمن یک میلیارد دلار و موریتانی ۱.۱ میلیارد دلار برآورد شده است.در بین کشورهای منطقه همچنین ذخایر ارزی کویت ۳۹ میلیارد دلار، قطر ۴۷.۵ میلیارد دلار، افغانستان ۸.۴ میلیارد دلار، مصر ۴۳.۹ میلیارد دلار، آذربایجان ۵.۹ میلیارد دلار، ارمنستان ۲.۳ میلیارد دلار و گرجستان ۳.۸ میلیارد دلار تخمین زده شده است.

کاهش تورم تا سال آینده

صندوق بین المللی پول پیش بینی کرد تورم ایران از ۳۵.۷ درصد در سال جاری به ۳۱ درصد در سال ۲۰۲۰ کاهش پیدا کند.

به گزارش ایسنا، صندوق بین المللی پول در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، اعلام کرد که برخی از کشورهای این منطقه با پدیده منفی مواجه شده اند در حالی که نرخ تورم در بسیاری از مناطق کماکان در سطح بالایی باقی مانده است.در این گزارش که شامل وضعیت اقتصادی ۳۰ کشور منطقه خاورمیانه، قفقاز، آفریقای شمالی و آسیای مرکزی است، نرخ تورم پیش بینی شده برای اقتصاد ایران به مانند گزارش قبلی تغییری روندی نزولی خواهد داشت.لازم به ذکر است که در این گزارش، آمارهای مربوط به سوریه و سومالی مد نظر قرار نگرفته است.سودان با تورم ۵۰.۴ درصدی بالاترین نرخ تورم منطقه در سال ۲۰۱۹ را خواهد داشت. پس از این کشور نیز ایران با تورم ۳۵.۷ درصدی، یمن و ازبکستان با تورم ۱۴.۷ درصدی و ترکمنستان با تورم ۱۳.۴ درصدی دارای بیشترین نرخ های تورم در منطقه خواهند بود.امارات با نرخ تورم منفی ۱.۵ درصدی، پایین‌ترین نرخ تورم منطقه در سال ۲۰۱۹ را خواهد داشت. پس از این کشور نیز عربستان با نرخ تورم منفی ۱.۱ درصدی، قطر با تورم منفی ۰.۴ درصدی و عراق با تورم منفی ۰.۳ درصدی، دیگر کشورهای دارای نرخ تورم پایین خواهند بود.در این گزارش هم‌چنین نرخ تورم عمان ۰.۸ درصد، افغانستان ۲.۶ درصد، مصر ۱۱.۴ درصد، آذربایجان ۲.۸ درصد، ارمنستان ۱.۷ درصد و گرجستان ۴.۲ درصد پیش‌بینی شده است.نکته مثبت گزارش صندوق بین المللی پول این است که در سال آینده اقتصاد ایران شاهد کاهش نرخ تورم پس ازچهار سال افزایش متوالی خواهد بود و نرخ تورم ایران تا پایان سال ۲۰۲۰ معادل ۳۱ درصد پیش بینی شده است.سال آینده نرخ تورم عربستان ۲.۲ درصد، امارات ۱.۲ درصد، افغانستان ۴.۵ درصد، مصر ۸.۴ درصد، سودان ۶۲.۱ درصد، آذربایجان ۳ درصد، ارمنستان ۲.۵ درصد و گرجستان ۳.۸ درصد خواهد بود.

خداحافظی اقتصاد ایران با رشد منفی

طبق گزارش صندوق بین المللی پول، اقتصاد ایران سال آینده از رشد منفی خارج می‌شود که نشان دهنده پایان روند کوچک شدن اقتصاد پس از دو سال متوالی است. همچنین لیبی پایین‌ترین و موریتانی بیشترین رشد اقتصادی در منطقه را خواهند داشت.به گزارش ایسنا، صندوق بین المللی پول در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، اعلام کرد که رشد اقتصادی کشورهای منطقه به دلایل مختلفی هم‌چون کاهش قیمت نفت، کاهش رشد اقتصاد جهانی و کسری بودجه با کاهش مواجه خواهد شد.در این گزارش که شامل وضعیت اقتصادی ۳۰ کشور منطقه خاورمیانه، قفقاز، آفریقای شمالی و آسیای مرکزی است، نرخ رشد پیش بینی شده برای اقتصاد ایران نسبت به گزارش قبلی تغییری نکرده و پیش بینی شده است اقتصاد ایران سال آینده از رشد منفی خارج شود. لازم به ذکر است که در این گزارش، آمارهای مربوط به سوریه مد نظر قرار نگرفته است.موریتانی با رشد ۶.۶ درصدی بالاترین رشد اقتصادی منطقه در سال ۲۰۱۹ را خواهد داشت. پس از این کشور نیز ترکمنستان با رشد ۶.۳ درصدی، ارمنستان و جیبوتی با رشد ۶ درصدی، ازبکستان با رشد ۵.۶ درصدی، مصر با رشد ۵.۵ درصدی و تاجیکستان با رشد ۵ درصدی دیگر کشورهای پیشتاز در رشد اقتصادی سال ۲۰۱۹ در منطقه خواهند بود.لیبی با رشد منفی ۱۹.۱ درصدی، پایین‌ترین رشد اقتصادی منطقه در سال ۲۰۱۹ را خواهد داشت. پس از این کشور نیز ایران با رشد منفی ۹.۵ درصدی، سودان با رشد منفی ۲.۵ درصدی، فلسطین با رشد منفی ۱.۶ درصدی، الجزایر با رشد منفی ۱.۳ درصدی و عمان با رشد صفر درصدی دیگر کشورهای دارای رشد پایین خواهند بود.در این گزارش هم‌چنین رشد اقتصادی عراق ۳.۲ درصد، عربستان ۰.۲ درصد، امارات ۱.۶ درصد، یمن ۲.۱ درصد، افغانستان سه درصد، آذربایجان ۲.۷ درصد و گرجستان ۴.۶ درصد پیش‌بینی شده است.نکته مثبت گزارش صندوق بین المللی پول این است که در سال آینده اقتصاد ایران رشد صفر درصدی خواهد داشت که نشان دهنده پایان روند کوچک شدن اقتصاد پس از دو سال متوالی است.سال آینده جیبوتی، ترکمنستان و ازبکستان هر سه با رشد شش درصدی و مصر و موریتانی هر دو با رشد ۵.۹ درصدی رکوردار رشد خواهند بود. سودان نیز با رشد منفی ۱.۵ درصدی کمترین رشد سال بعد را خواهد داشت.در بین دیگر کشورها، رشد اقتصادی سال آینده عراق ۴.۷ درصد، عربستان ۲.۲ درصد، امارت ۲.۵ درصد، افعانستان ۳.۵ درصد، آذربایجان ۲.۱ درصد، ارمنستان و گرجستان ۴.۸ درصد پیش‌بینی شده است.

ایران و الجزایر کمترین بدهی خارجی در منطقه را دارندصندوق بین‌المللی پول اعلام کرد ایران یکی از کمترین نسبت‌های بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی را در بین ۳۰ کشور منطقه دارد.به گزارش ایسنا، صندوق بین المللی پول در گزارش جدید خود از چشم انداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، اعلام کرد به جز منطقه قفقاز، نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی در سطح نگران کننده ای قرار ندارد. در این گزارش که شامل وضعیت اقتصادی ۳۰ کشور منطقه خاورمیانه، قفقاز، آفریقای شمالی و آسیای مرکزی است، ایران با نسبت بدهی ۲.۴ درصدی، یکی از پایین‌ترین نسبت های بدهی به تولید ناخالص داخلی را در بین تمام کشورهای منطقه دارد.لازم به ذکر است که در این گزارش، آمارهای مربوط به سوریه، لیبی و سومالی مد نظر قرار نگرفته است. این آمارها بر اساس برآوردهای خود صندوق بین المللی پول، آمارهای اعلام شده توسط بانک های مرکزی این کشورها و اندازه اقتصادی کشورها تهیه شده است.الجزایر با نسبت بدهی ۲.۲ درصدی کمترین نسبت بدهی را در منطقه دارد. ایران نیز که تنها ۲.۴ درصد اندازه تولید ناخالص داخلی خود بدهی خارجی دارد، دومین کشور با نسبت بدهی پایین در منطقه است. افغانستان با ۷.۵ درصد، یمن با ۱۸.۹ درصد و ترکمنستان با ۲۷.۱ درصد، دیگر کشورهایی هستند که کمترین میزان بدهی خارجی به اندازه اقتصاد خود را دارند.سودانی‌ها حدود دو برابر اندازه اقتصاد خود بدهی خارجی دارند: نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی سودان در سال ۲۰۱۹ به ۲۰۳.۷ درصد رسیده است. پس از این کشور نیز لبنان با نسبت بدهی خارجی ۱۹۵.۷ درصدی در رده دوم قرار دارد. بحرین نیز ۱.۹۲۹ برابر اندازه اقتصاد خود بدهی خارجی دارد. عمان، قطر و گرجستان نیز دیگر کشورهایی هستند که میزان بدهی خارجی آن ها از تولید ناخالص داخلی آن‌ها پیشی گرفته است.در بین کشورهای منطقه هم چنین نسبت بدهی خارجی به تولید ناخالص داخلی عراق ۳۲.۲ درصد، عربستان ۳۰.۴ درصد، امارات ۷۲.۶ درصد، مصر ۳۲.۳ درصد، آذربایجان ۴۹.۸ درصد و ارمنستان ۸۴.۷ درصد بوده است.

تحریم‌ آمریکا فشار بیشتری به اقتصاد ایران نخواهد آورد

یکی از مقامات بلندپایه صندوق بین المللی پول به تازگی برآورد و اعلام کرده است که تحریم های اقتصادی در سال آینده قادر نخواهند بود فشار بیشتری بر اقتصاد ایران وارد کنند.به گزارش ایسنا، جهاد ازور، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین المللی پول به تازگی در جدیدترین گزارش این نهاد برآورد و اعلام کرده است با اینکه تحریم‌های اقتصادی علیه ایران در سال گذشته و جاری تشدید شد، اما به نظر می‌رسد که روند تاثیرگذاری آن بر اقتصاد این کشور در سال آینده میلادی متوقف خواهد شد.در جای دیگر این گزارش رویترز به برخی دیگر از پیش‌بینی‌های صندوق بین المللی پول در مورد اقتصاد ایران نیز اشاره شده است. به عنوان مثال، برآوردها حاکی از آن است که درآمد حاصل از صادرات کالا و خدمات در این کشور به ۵۵.۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ میلادی خواهد رسید.وی همچنین پیش‌بینی کرده است که در صورت رسیدن قیمت نفت به ۱۹۵ دلار در هر بشکه، شرایط مالی و اقتصادی ایران بسیار بهبود پیدا خواهد کرد و تعادل بودجه در این کشور تحقق خواهد یافت. شاخص قیمت نفت خام برنت در معاملات روز جمعه در ۶۲ دلار در هر بشکه ایستاد و معامله شد.