به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد برنج یکی از کالاهای پرمصرف در سفرههای ایرانی محسوب میشود و در حال حاضر هم قیمت این کالا بسیار افزایش یافته است و خیلیها توان خرید آن را ندارند. در کنار گرانی برنج داخلی، حالا برنج وارداتی هم با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به جرگه کالاهای گران پیوست. با وضعیت پیش آمده و رشد روزافزون تورم هزینههای ماهانه خانوار افزایش پیدا میکند و در این شرایط خانوادهها ترجیح میدهند تا کالاهایی را که ضروری بهنظر نمیرسد از سبد خرید خود حذف کنند.
در شرایطی که قیمتها رو به فزونی گذاشته و در مقابل حقوق و دستمزد ثابت باقی مانده است میتوان این پیشبینی را داشت که برنج با گرانتر شدن ۸۵ درصدی از سفره بسیاری از خانوادهها و دهکهای پایین جامعه حذف شود. حذف برنج در بین دهکها که بیش از نیمی از جامعه را تشکیل میدهند و مشتریان برنج هستند، باعث کاهش خرید و فروش و رکود در این بازار خواهد شد.
سبد غذایی خانوار ایرانی به اندازهای کوچک شده که امروز شاید تنها برای کالاهای اساسی جای داشته باشد. در این بین خونسردی دستگاههای نظارتی و همچنین سازمانها و دیگر دستگاههای ذیربط جای سوال دارد که در وانفسای گرانیها و به زحمت افتادن مردم برای تهیه معیشت هیچ کاری نکرده و نمیکنند و به تماشای وضعیت حاصل از دسترنج خود نشستهاند.
در حالی قیمت برنج وارداتی نسبت به پارسال تا ۸۵ درصد و در دو ماه اخیر بیش از ۱۸ درصد رشد داشته که حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از این کالا و کاهش واردات آن در مدت اخیر نمیتواند در این تغییر بیتاثیر باشد.
آنچه تغییر قیمت کالا و خدمات در تیرماه امسال از سوی مرکز آمار منتشر شد نشان داد که تورم نقطه به نقطه (نسبت به تیرماه سال گذشته) و تورم ماهانه (نسبت به خردادماه) هر کدام ۴/۴ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که در بین کالا و خدمات وضعیت افزایش قیمت برنج قابل توجه است؛ به گونهای که برنج خارجی بالاترین حد افزایش قیمت را نسبت به پارسال داشته و حدود ۱/۸۵ درصد گران شده است. جزئیات بیشتر در این رابطه از این حکایت دارد که هر کیلوگرم برنج خارجی در تیرماه سال گذشته ۸۸۰۰ تومان بوده که در تیرماه امسال با رشد ۸۵ درصدی به ۱۶ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است.”برنج هم از سبد خانوار خارج میشود؟”
همچنین هر کیلو از آن در خردادماه ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان قیمت داشته که تا تیر ماه با رشد ۲/۱۸ درصدی همراه شده است. افزایش قیمت و تورم برنج خارجی در حالی اتفاق میافتد که جزو کالاهای اساسی بوده که تا همین ابتدای امسال در لیست دریافتکنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی قرار داشت، اما از اواخر اردیبهشتماه ارز دولتی آن حذف و واردات با نرخ سامانه نیما که در حال حاضر به بیش از ۱۸ هزار تومان میرسد انجام میشود که خود میتواند از عوامل افزایش قیمت برنج خارجی باشد و رشد ۲۶۰۰ تومانی آن در کیلو در فاصله خردادم تا تیرماه مشهود است.
از سوی دیگر آمار گمرک نشان میدهد که در سه ماهه ابتدای امسال واردات برنج خارجی نسبت به همین مدت در سال گذشته کاهش داشته است؛ به طوری که در سه ماهه ابتدای امسال ۲۰۸ میلیون تومان برنج وارد شده در حالی که واردات در مدت مشابه سال قبل حدود ۷۰۷ میلیون دلار بوده است، که البته به گفته مسئولان در این افت شدید عواملی مانند پاسخگویی تولیدات داخل و مشکلاتی که در رابطه با اختصاص ارز وجود داشت نیز دخیل بوده است. اما برنج ایرانی تغییر قابل توجهی نداشته و آمار نشان میدهد که متوسط قیمت هر کیلو برنج ایرانی در تیرماه امسال ۲۶ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است که در مقایسه با تیرماه سال گذشته که حدود ۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان گزارش شده بود ۲۲۰۰ تومان گران شده است. برنج ایرانی نسبت به خردادماه امسال ۴/۲ درصد و تیرماه سال گذشته ۸/۱۳ درصد افزایش قیمت دارد.
- منبع خبر : ایسنا