تلاش برای تمدید توافق کاهش تولید نفت
تلاش برای تمدید توافق کاهش تولید نفت
گروه اقتصادی/ اوپک از فردا(دوشنبه) اجلاس 176 خود را در وین پایتخت اتریش کلید خواهد زد. اجلاسی در یک شرایط خاص اما با تنش اندک. چراکه تقریباً اکثر کشورهای عضو این سازمان معتقدند که باید توافق کاهش تولید نفت برای 6 تا 9 ماه دیگر تمدید شود تا بازار از حالت تعادلی خارج نشود. وزیر نفت کشورمان نیز به این اجلاس می‌رود.

به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد این اجلاس و همین‌طور نشست اوپک پلاس درحالی برگزار می‌شود که قیمت نفت نزدیک به ۶۵ دلار برای هر بشکه است و در صورت تمدید نشدن توافق کاهش تولید، احتمال سقوط قیمت وجود دارد، چراکه در حال حاضر بازار نفت با مازادی در حدود یک تا ۱٫۵ میلیون بشکه در روز مواجه است. در توافق کاهش تولید نفت، اوپکی‌ها ۸۰۰ هزار بشکه در روز و غیر اوپکی‌ها که روسیه نیز جزو آنها محسوب می‌شود، ۴۰۰ هزار بشکه در روز تعهد کرده‌اند که تولید خود را کاهش دهند. به این معنا که با تمدید این توافق حدود ۱٫۲ میلیون بشکه در روز از عرضه نفت به بازار کاسته خواهد شد. این توافق از ابتدای سال ۲۰۱۹ شروع شده است و ماه جاری میلادی (ژوئن) به پایان می‌رسد.
چرا احتمال تمدید توافق زیاد است؟
خالد الفاضل، وزیر نفت کویت می‌گوید که کشورش با تمدید توافق «اوپک» برای کاهش تولید نفت تا پایان سال ۲۰۱۹، موافق است. خبرگزاری آناتولی، به نقل از او نوشت: «کویت از تمامی تلاش‌های کنونی برای بازگشت ثبات و آرامش به بازارهای جهانی نفت حمایت می‌کند.»
ثامر غصبان، وزیر نفت عراق نیز می‌گوید: «انتظار می‌رود اوپک توافق کاهش تولید را در نشست هفته آینده تمدید و در مورد بیشتر کردن میزان کاهش گفت‌وگو کند.» به گزارش رویترز، او از احتمال افزایش حجم توافق کاهش تولید خبرمی دهد و بیان می‌کند: «تمدید توافق حداقل در همین سطح خواهد بود، زیرا خیلی مؤثر نبوده است و (این توافق) تا سطح خاصی که فزونی عرضه در بازار را به حداقل برساند، مؤثر بوده است اما اکنون دیدگاه‌ها و پیشنهادهایی برای توافق بر سر کاهش بیشتر وجود دارد.» عربستان هم نسبت به تمدید توافق مصر است و در روزهای اخیر حتی در این مورد محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه گفت و گو کرد. خبری که از این دیدار در حاشیه نشست گروه بیست بیرون آمد این بود که روسیه و عربستان بر سر ثابت نگه داشتن میزان تولید نفت اوپک به توافق رسیدند. پوتین هم ابراز امیدواری کرد که مدت این توافق بین ۶ تا ۹ ماه باشد. روسیه و عربستان، بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان نفت حاضر در این توافق هستند. عربستان با نزدیک به ۱۰ میلیون بشکه نفت خام در هر روز بزرگ‌ترین عضو اوپک به شمار می‌رود. روسیه نیز ۱٫۵ میلیون بشکه در هر روز نفت خام تولید می‌کند و در حال حاضر با این سازمان برای حفظ تعادل در بازار نفت همراه شده است. جدا از همکاری‌های اوپک پلاس، بعید است که ۱۴ عضو اوپک بر سر تمدید توافق کاهش تولید به اجماع نرسند.
و اما ایران…
ایران یکی از بنیانگذاران اوپک است که به گفته وزیر نفت برخلاف گمانه زنی‌ها، قصد خروج از این سازمان را ندارد و همواره نیز به‌دنبال حفظ تعادل در بازار نفت بوده است.در همین رابطه، بلومبرگ با اشاره به نشست هفته آینده اوپک و مأموریت بیژن زنگنه برای احقاق حقوق ایران در این نشست نوشت: «وزیر نفت ایران ثابت کرده قادر است از بدترین شرایط بهترین را بسازد. هدف او این است که نشان دهد ایران را نمی‌توان دست‌کم گرفت.»  بلومبرگ اذعان می‌کند: «هنوز هم زنگنه در وین جدی گرفته می‌شود و وزرای نفت اوپک به او احترام می‌گذارند. وقتی زنگنه در دسامبر سال گذشته وارد هتل کمپینسکی شد، خبرنگاران سعی داشتند دوربین‌ها و میکروفن‌های خود را به او برسانند ولی وی با آرامش یک پیام ساده را منتقل کرد: «ایران تا زمانی که تحت تحریم باشد، نمی‌تواند در توافق کاهش تولید شرکت کند و اجازه نمی‌دهد سایر اعضا سهم آن را در بازار بدزدند.»
اما باید دید که وزیر نفت کشورمان در دو روز آینده چه سیاستی را در مذاکرات با همتایان خود در پیش خواهد گرفت. ایران باوجود اعمال سخت‌ترین تحریم‌ها از سوی امریکا همچنان یکی از تولیدکنندگان نفت خام دنیاست که خبرهایی از روند افزایشی تولید و صادراتش نیز در روزهای اخیر به گوش رسید.نتیجه دیدارهای دو روز آتی برای تمام تولیدکنندگان نفت دنیا اهمیت دارد بویژه امریکا که بیش از ۱۲ میلیون بشکه در روز نفت خام تولید می‌کند و می‌خواهد به هر طریقی این میزان را افزایش دهد و بر بازار نیز سلطه پیدا کند.

برش
بلومبرگ می نویسد: زنگنه طی ۱۴ سالی که بین تهران و مقر اوپک در وین رفت‌وآمد داشت، ثابت کرده هم در تجارت پشت درهای بسته جایی که در مورد سیاست تصمیم می‌گیرند مهارت دارد و هم در دیپلماسی عمومی وزیران که در مورد بازار جهانی نفت گفت‌و‌گو می‌کنند ولی او در نشست روز دوشنبه، چهل و هشتمین حضور خود در اوپک، از چند جنبه تحت فشار خواهد بود. صادرات نفت ایران پس از، ازسرگیری تحریم‌های ترامپ سقوط کرده است. در این بین، دستور کار سیاست اوپک تا حد زیادی توسط عربستان نوشته می‌شود؛ کشوری که در حال حاضر بیشترین تسلط را در بازار نفت دارد.

  • منبع خبر : ایران آنلاین