به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد مرداد سال آینده عمر دولت دوازدهم به پایان میرسد و میهمانانی جدید راهی ساختمان پاستور خواهند شد، اتفاقی که میتواند زمینهساز تغییر و تحولاتی در عرصه سیاستهای کلی صنعت و بازار خودرو باشد. از آن سو اما قبل یا بعد از تغییر دولت احتمال دارد سرنوشت برجام و تحریم هم مشخص شود، که این ماجرا نیز نقشی اساسی در سمت و سوی صنعت و بازار خودرو طی سال آینده خواهد داشت.”سمت و سوی خودرو در سال ۱۴۰۰”
سرنوشت خودرو در سال آینده را اما میتوان با توجه به فاکتورهای مختلف بررسی کرد، به ویژه وضعیت تولید، خودروهای جدید، مشارکتهای خارجی و فروش. در بخش تولید با زیرشاخههای مختلفی مواجه هستیم از جمله نهضت داخلیسازی و روند تامین قطعات از داخل و خارج. تولید و زیرشاخههایش ارتباط مستقیمی با بود و نبود تحریم دارد، ضمن آنکه سرنوشت قیمتگذاری نیز در افت و خیز تیراژ قطعا اثرگذار خواهد بود. در حوزه فروش نیز جدا از اینکه نوسان تولید تاثیری اساسی در میزان آن دارد، تغییر و تحولات احتمالی در روشهای عرضه خودرو و اینکه قرعهکشی حذف خواهد شد یا نه هم این حوزه را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در نهایت اما پرسش بسیار مهم در مورد سمت و سوی خودروسازی ایران در سال آینده، ازسرگیری مشارکتهای خارجی است، موضوعی که از تولید و تامین قطعه گرفته تا داخلیسازی و فروش را متاثر از خود خواهد کرد. پیشبینی کلی این است که اگر توافق هستهای و برجام احیا و تحریمها لغو شوند، زمینه برای بازگشت خودروسازان خارجی به کشور فراهم خواهد آمد و به احتمال فراوان برخی شرکتهای خارجی بازخواهند گشت.
روغنکاری چرخهای تولید
خودروسازی کشور به احتمال فراوان در پایان امسال به مرز تولید یک میلیون دستگاهی خواهد رسید، رقمی که اگرچه در مقایسه با ۹۸ و ۹۷ افزایشی است اما نسبت به ۹۶ (دوران پسابرجام) نزدیک به نیم میلیون دستگاه کمتر خواهد بود. این در حالی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه رشد ۵۰ درصدی تولید را برای خودروسازان در نظر گرفته و تحقق این هدف بستگی مستقیم به مسائلی مانند لغو تحریم، تامین قطعات و شیوه نرخگذاری دارد. در مورد موضوع نرخگذاری پیشتر در همین صفحه به احتمالات سال آینده پرداختیم. به نظر میرسد با لغو نرخگذاری دستوری، نقدینگی خودروسازان افزایش خواهد یافت، بنابراین روند تامین قطعات به خصوص از داخل، تسریع میشود و این موضوع سبب چرخش تندتر چرخهای تولید خواهد شد.
از آن سو تداوم نرخگذاری دستوری سبب ادامهدار شدن چالش تامین نقدینگی میشود و این موضوع روند تولید را کند خواهد کرد. طبق برنامه وزارت صمت بناست تیراژ خودرو در سال آینده در قالب بسته جهش تولید رشد کند. این بسته را وزارت صمت از چند ماه پیش تدوین کرده و حتی گفته میشود مجوز اجرای آن را نیز از دولت گرفته است. طبق این بسته تغییراتی در شیوه نرخگذاری خودروهای داخلی رخ خواهد داد، به نحوی که احتمالا تعیین قیمت کمتیراژها به خودروسازان سپرده میشود، اما پرتیراژها را همچنان شورای رقابت قیمتگذاری میکند. در کنار این موضوع، قرار است تسهیلاتی نیز به خودروسازان داده شود تا با تامین نقدینگی لازم، تولید تا مرز ۵۰ درصد بالا برود. هرچند با بهبود اوضاع نقدینگی، روند تامین قطعات بهبود خواهد یافت، با این حال اگر تحریم لغو نشود، خودروسازان همچنان با چالش بزرگی در این ماجرا مواجه خواهند بود.”سمت و سوی خودرو در سال ۱۴۰۰”
- منبع خبر : اقتصاد آنلاین