به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد رئیسجمهور در نخستین جلسه هیات دولت در سال جدید، بر اینکه دستگاههای دولتی باید سهام خود را در بورس عرضه کنند تاکید کرد و گفت که پارسال شرایط بسیار خوبی در بورس داشتیم و انشاءالله امسال هم شرایط خوبی در بورس خواهیم داشت؛ رونق بورس به این است که همه دستگاههای دولتی سهام و اموال خود را در بورس عرضه کنند؛ لذا امسال برای حرکت در تولید نیازمندیم که این سهام را به بازار بورس یا فرابورس عرضه کنیم و بتوانیم تحول بزرگ را شاهد باشیم.
همچنین استفاده از فرصت بازار سرمایه، در واگذاری شرکتها و داراییهای دولت و همچنین فروش اموال مازاد بانکها، با توجه به استقبال مردم از این بازار یکی از نکاتی بود که از سوی رئیسجمهور در تماس تلفنی که با وزیر امور اقتصادی و دارایی داشت، مورد تاکید قرار گرفت.
عرضه سهم دولت در ۹ شرکت دولتی در بورس
پس از آن فرهاد دژپسند – وزیر امور اقتصادی و دارایی – اعلام کرد که در آینده نزدیک، سهام دولت در تعداد ۹ شرکت دولتی در رستههای انرژی (پالایشگاه و پتروشیمی)، مالی (بانکها و بیمهها) و صنایع فلزی و معدنی در بورس عرضه خواهند شد.
طبق گفته وی در این مرحله از واگذاری، تصمیم بر این است که بهصورت فراگیر این سهامها را عرضه کنیم تا همه مردم با اعمال تخفیفهایی (در مرحله اول و فقط برای یکبار) در دو گروه ۲۰ و ۲۵ درصدی با سقف خرید دو میلیون تومان به ازای هر نفر بتوانند سهام عرضهشده را خریداری کنند.
درآمدزایی ۳۰ هزار میلیاردتومانی از عرضه سهام شرکتهای دولتی
دژپسند در پاسخ به اینکه چه مقدار درآمدزایی از واگذاری شرکتهای دولتی خواهیم داشت، اینگونه توضیح داده که هدف عمده در این زمینه، انتقال مالکیت و مردمی کردن اقتصاد است که برآوردها نشاندهنده این است که از این طریق حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان برای بودجه تامین مالی داشته باشیم.
۱۵ اردیبهشت؛ اولین فراخوان برای واگذاری
طبق اعلام وزیر اقتصاد، دوره فراخوان تا عرضه ۱۰ روز است و گروه گروه این اتفاق رخ میدهد و تلاش بر این است که ۱۵ اردیبهشت اولین فراخوان واگذاری شرکتهای دولتی باشد. همچنین مرحله دوم عرضه شرکتهایی هستند که بورسی نیستند و وارد بورس میشوند.
وی درمورد تاثیر واگذاری شرکتهای دولتی بر بورس نیز معتقد است که این امر عمق بازار بورس را افزایش میدهد و شاخص بازار سرمایه صرفا منعکسکننده تحولات بازار نیست، بلکه تحولات اقتصاد کشور نیز بر آن اثر دارد.
تاکید مجدد رئیس جمهور
این مباحث درحالی مطرح شده که رئیسجمهور دو مرتبه روز گذشته، در گفتوگویی با وزیر امور اقتصادی و دارایی، دستور داد که هر چه سریعتر طبق مصوبه اخیر دولت، سازوکار عرضه سهام بنگاههایی که در اختیار دولت، نهادهای عمومی و نیروهای مسلح هستند را در بورس فراهم کند.
حال یک کارشناس اقتصادی _لطفعلی بخشی_ در گفتوگو با ایسنا در این زمینه اظهار کرد: اکنون در بورس شاهد یک استقبال خیلی گسترده از سوی سرمایهگذاران و عامه مردم هستیم و این استقبال موجب رشد حدود ۲۰۰ درصدی شاخص بورس در سال گذشته شد و در همین روزهای ابتدایی سال جاری هم رشد ۵ تا ۶ درصدی داشته است.
تاثیرات مثبت استقبال از بازار سرمایه بر اقتصاد کشور
به گفته این کارشناس اقتصادی از آنجا که در بازارهای ارز، طلا، مسکن، خودرو و… امکان سرمایهگذاری وجود ندارد، مردم به سرمایهگذاری در بورس ترغیب شدهاند که این استقبال از بازار سرمایه برای اقتصاد کشور مفید است.
وی ادامه داد: اکنون به دلیل این استقبال ممکن است که برخی از سهامهای بورس که مرغوب نیستند، دچار حباب شوند و مردم سهامهایی را ناآگاهانه خریداری کنند و متضرر شوند. بنابراین، فرصت مناسبی است تا عرضه را در بورس افزایش دهیم که امکانات بیشتری برای سرمایه گذاران خرد فراهم شود. با توجه به استقبال و پولی که به بورس وارد میشود، میتوان سهام شرکتهای دولتی و نیمه دولتی را عرضه کرد و و به قیمت خوب فروخت.
درآمدزایی از عرضه سهام شرکتهای دولتی برای دولت
به گفته این اقتصاددان با توجه به اینکه دولت اکنون از نظر مالی به شدت در مضیقه قرار دارد، اگر این سهامها را به فروش بروند، تامین مالی خوبی برای هزینههای دولت انجام میشود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه اکنون بهترین زمان برای عرضه سهام شرکتهای دولتی در بورس است، افزود: عرضه سهام شرکتهای دولتی هم مانع حباب در بورس میشود و هم برای دولت منابع مالی را تامین کند.
این تحلیلگر اقتصادی در پایان سخنانش درباره تاثیر عرضه سهام شرکتهای دولتی بر بازار سرمایه و اقتصاد، توضیح داد: رونق بورس موجب میشود تا کسانی که میخواهند پول و سرمایه خود را سرمایه گذاری کنند سراغ ارز، طلا و مسکن نروند و این موضوع برای اقتصاد ما مفید است.
- منبع خبر : ایسنا