مسکن، اولویت ورود مدیریت دولت وفاق در کرمان
مسکن، اولویت ورود مدیریت دولت وفاق در کرمان
نخستین شورای تخصصی و موضوعی استان کرمان که بعد از انتصاب استاندار جدید تشکیل شد، مسکن بود که هفته گذشته محمدعلی طالبی در آن شورا، بر ضرورت فوری رفع کاستی‌های پیش‌رو و به‌کارگیری همه ظرفیت‌ها در خانه‌دار شدن مردم تاکید کرد.

مسکن، اولویت ورود مدیریت دولت وفاق در کرمان

به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد پس از معارفه استاندار جدید کرمان، شورای اداری استان برگزار شد اما بعد از شورای اداری، نخستین شورای تخصصی و موضوعی که در تصمیم گیری ها موثر است، شورای مسکن استان بود که روز سه شنبه هفته گذشته به ریاست استاندار تشکیل جلسه داد.

در این جلسه چالش‌های اجرایی پروژه های نهضت ملی برای ساخت مسکن شهروندان پیگیری و زمینه تسریع در اجرای این پروژه‌ها امکان‌سنجی شد.

مسکن ملی عنوان طرحی است که در سال‌های پایانی دولت دوازدهم یعنی در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی آغاز شد اما این طرح در دولت سیزدهم با نام نهضت ملی مسکن پیگیری شد و حالا در دولت وفاق چهاردهم ادامه می یابد.

استاندار کرمان با تشکیل نخستین جلسه شورای مسکن در استان با اولویت، نشان داد و تاکید کرد که حل موانع پیش روی مسکن از اهمیت بسیاری در این دولت برخوردار است؛ وی بارها در جلسات مختلف بر یک کلیدواژه تاکید داشته که همه برنامه ها و سیاست ها در ابن دولت باید برپایه «مردم محوری» دنبال شود؛ لذا تقاضای مسکن از جمله ضروریات در هر منطقه به شمار می رود و سهم هزینه های مرتبط با مسکن در سبد هزینه های شهروندان نیز بسیار قابل ملاحظه است.

کرمان از جمله استان هایی به شمار می رفته و می رود که در چند نقطه مهم از جمله مرکز استان در تامین زمین با مشکل مواجه بوده؛ همچنین برخی پروژه بزرگ در شهر کرمان به علت کم کاری برخی پیمانکاران یا نهادهای متولی درگیر تاخیر شده و صدای اعتراض متقاضیان آنها نیز بالاست.

پیش از این، اجرای طرح مسکن در استان با مشکلاتی همچون تامین هفت هزار هکتار زمین، ارایه تسهیلات بانکی و اعتبارات، زیرساخت یا ضعف پیمانکار در برخی پروژه ها همچون بلدالامین مواجه شده بود و اولویت دادن مدیریت عالی دولت در استان به مساله مسکن با برگزاری نشست شورای مسکن نشان می دهد واکاوی موضوعاتی که زیر ذره بین نگاه نظارتی و اجرایی استاندار جدید کرمان قرار گرفته امیدها را بر آن داشته تا به سرانجام مناسبی برسد و با بسیج تمامی تجهیزات، ظرفیت ها و دستگاه های اجرایی راهکارهای عملیاتی برای رفع چالش های این حوزه اتخاذ شود.

استاندار همه ظرفیت‌ها را بسیج کرد

استاندار کرمان در این زمینه با تاکید بر ضرورت بسیج تمامی بخش های استان برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن گفت: باید از همه ظرفیت‌ها برای انجام این طرح استفاده کردو در این زمینه دستور به‌کارگیری همه ظرفیت‌ها را داد.

محمدعلی طالبی در نشست شورای مسکن استان کرمان افزود: طرح نهضت ملی مسکن کاری جمعی است و همه دستگاه‌ها باید این طرح را متعلق به خود بدانند، شبکه بانکی نیز باید با حساسیت به این موضوع توجه کند و جدی‌تر به آن بپردازد.

وی خاطرنشان کرد: همچنین برای ساخت مسکن خیلی هم نباید بر ساخت ویلایی تاکید کرد، البته اگر در جایی شرایط آن وجود داشته باشد، اشکال ندارد.

توسعه مسکن در مناطق مستعد و بافت فرسوده

نماینده عالی دولت در استان کرمان تصریح کرد: در بحث مسکن باید به صورت ویژه در شهر کرمان به موضوع ساماندهی حاشیه‌نشینی توجه کرد و در مناطق مستعد ساخت مسکن انجام شود.

وی با بیان اینکه بافت فرسوده کرمان ظرفیت بسیار خوبی برای ساخت مسکن دارد، افزود: در ساخت مسکن توسط خانواده‌ها باید کمی احتیاط کرد چراکه تجربه‌ها نشان از وجود مشکلاتی در این زمینه دارد لذا باید در این زمینه بیشتر کار کرد.

طالبی در ادامه استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در طرح نهضت ملی مسکن را مورد تأکید قرار داد و گفت: در بحث مسکن ملی باید شرکت‌های پیمانکاری ایجاد و رونقی به اقتصاد خانه و ساختمان در استان داده شود چراکه در صورت فعال بودن پیمانکاران، سایر حوزه‌های اقتصادی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

وی همچنین با بیان اینکه یکی از نقاط قوت دوره استانداری اش در یزد پیشبرد مسکن ملی ارزیابی شده است گفت: در این زمینه نهادهای دولتی را (در استان یزد) سرخط آوردیم و پیمانکاران خوبی شکل گرفتند؛ سازمان همیاری شهرداری‌های استان یزد ۲۰ هزار پروژه مسکن ملی را در دست اجرا دارد؛ ولی سازمان همیاری‌های شهرداری‌های کرمان اصلاً وارد بحث پروژه‌های عمرانی نشده است.
طالبی همچنین بر ظرفیت بهره گیری از نقاط حاشیه در طرح مسکن تاکید و بیان کرد: در موضوع مسکن ملی باید به طور ویژه روی حاشیه‌نشینی کار کنیم و از مناطق حاشیه به‌عنوان مناطق مستعد مسکن ملی بهره ببریم؛ در ساماندهی حاشیه‌نشین‌ها به تولید مسکن توجه کنیم، همین‌طور در بافت فرسوده شهر کرمان هم ظرفیت ویژه‌ای وجود دارد که باید مدنظر قرار گیرد.

وی البته در ادامه با بیان اینکه چون مسکن‌های استان کرمان را هنوز ندیده ام، قضاوتی نیز ندارم، چند تذکر جدی داد و درخواست گزارش‌ها در زمینه میزان پرداخت تسهیلات مسکن به مردم را خطاب به مدیران متولی کرد.

استاندار کرمان هدف از طرح‌های مسکن ملی را رونق دهی به اقتصاد ساختمان و ایجاد شرکت‌های پیمانکاری بومی دانست و گفت: بایستی بخش خصوصی و پیمانکاران توانمند را پای‌کار بیاوریم، خروجی پروژه‌های مسکن ملی باید ارتقا توانمندی پیمانکاران بومی استان باشد.

نیاز به هفت هزار هکتار زمین

در نشست شورای مسکن که هفته گذشته برگزار شد، همچنین معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمان نیز گفت: در مجموع سهمیه استان در بحث مسکن ملی ۱۵۱ هزار واحد است که ۱۲۹ هزار واحد سهم شمال و ۲۱ هزار واحد مربوط به جنوب استان است.

سیدمصطفی آیت‌اللهی موسوی با اشاره به اینکه برای ساخت مسکن ملی در استان کرمان نیازمند بیش از هفت هزار هکتار زمین هستیم افزود: در فاز نخست ابتدا طرح به شکل آپارتمانی مطرح شد اما در ادامه ساخت واحد ویلایی مطرح بود که در این زمینه بیش از ۹۷ درصد اراضی در این استان تأمین شده است.

تامین اعتبارات

وی تصریح کرد: از سال گذشته تاکنون سه‌هزار و ۶۷۰ میلیارد ریال توسط استان کرمان برای زیرساخت‌های مسکن تامین شد که ۹۰ درصد این اعتبار تخصیص پیدا کرده است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمان با بیان اینکه ۱۱۳ هزار واحد در استان کرمان مورد بازسازی قرار گرفته عنوان کرد: در این خصوص بیش از ۶۷ درصد واحدهای روستایی این استان مقاوم‌سازی شده است.

استانداری به ۸۰ درصد تعهدات بلدالامین عمل کرد

وی درخصوص مشکل پروژه بلدالامین نیز تصریح کرد: در بحث این پروژه، استانداری در حد توان به ۸۰ درصد تعهدات خود عمل کرده و همچنین در بحث تسهیلات هم از طریق بانک مسکن مساعدت‌هایی انجام شده است.

آیت اللهی موسوی ادامه داد: در این پروژه باتوجه به نداشتن تعهد ستاد اجرایی، زمین در اختیار دولت قرار می‌گیرد و بر این اساس این پروژه در ۲ بخش ویلایی مشاعی و آپارتمانی اصلاح می‌شود تا با کمک استان و کشور این پروژه جمع شود.

جزییات طرح نهضت ملی مسکن و چالش ها

رضا حافظی مدیر کل راه و شهرسازی استان کرمان نیز در تشریح وضعیت کلی مسکن در استان تشریح کرد: تاکنون با کمک تمامی دستگاه‌های مختلف در حوزه تامین زمین توانسته‌ایم زمین مورد نیاز استان را به صورت کلی تامین کنیم؛ هرچند شهرهایی وجود دارند که مراحل تامین زمین آنها در حال اخذ مجوزهای لازم همچون کارگروه شورای توسعه استان و شورای عالی شهرسازی و معماری قرار دارد.

وی ادامه داد: موضوع اساسی طرح نهضت ملی مسکن تسهیلات بانکی است که متاسفانه تااینک گشایشی در این حوزه صورت نگرفته است و به واسطه عدم ایجاد راهکار لازم در خصوص این مهم و همچنین عدم ایجاد حساب برای متقاضیان تایید صلاحیت شده ، در عمل نمی‌توانیم متقاضی را به پروژه‌ها متصل کنیم.

الحاق اراضی

وی در زمینه الحاق اراضی طرح نهضت ملی مسکن شمال استان کرمان نیز اظهار داشت: تاکنون حدود ۲ هزار و ۸۰۰ هکتار زمین الحاق شده که در حال آماده سازی هستند و نیز در حوزه صنعت شهرها پنج هزار و ۹۰۰ هکتار و حدود ۸۰۰ هکتار در کمیسیون‌های ماده پنج برای ایجاد مسکن در قالب طرح نهضت ملی مسکن صورت پذیرفته است.

حافظی ادامه داد: در شمال استان کرمان زمین ۸۸ هزار واحد مسکونی در گرو تسهیلات بانکی و معرفی متقاضیان به پروژه‌ها است که این میزان بیش از ۶۱ هزار متقاضی تایید نهایی شده طرح نهضت ملی مسکن است.

در جنوب استان نیز برخی نواقص و ضرورت ها در تامین زمین برای اجرای طرح های مسکن وجود دارد؛ لذا باتوجه به عقب ماندگی های چندین ساله در تحقق ساخت منطبق با برنامه مسکن برای شهروندان و نیز الزام ایجاد و الحاق زمین، به نظر می رسد استاندار به‌درستی یکی از اولویت های مدیریتی خود را در دیار کریمان بر مقوله زمین هدفگذاری کرده و انتظار می رود با تسریع در اجرای اقدامات، همچنین هماهنگی بیشتر بین‌بخشی بین نهادهای دولتی که انتظار است به ارتقای بهره وری پیمانکاران نیز بیانجامد، بتوان امیدوار بود که کرمان نیز در عرصه ساخت مسکن بتواند به رتبه های مناسبی در کشور دست یابد.

  • منبع خبر : ایرنا