موتور اقتصادی جهان برای شوک ترامپ آماده می‌شود
موتور اقتصادی جهان برای شوک ترامپ آماده می‌شود
اگر رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، تعرفه‌های کلان وعده داده شده خود بر چین را پیش ببرد و موج جدیدی از جابجایی کارخانه‌ها را به مناطق دیگر راه بیندازد، برخی از کشورهای آسیایی سود خواهند برد. اما جنگ تجاری بین بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان، بازارها را در همه‌جا بی‌ثبات می‌کند و آسیا که بیشترین سهم از رشد جهانی را دارد، بیشترین آسیب را خواهد دید.

موتور اقتصادی جهان برای شوک ترامپ آماده می‌شود

به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد ترامپ که این هفته در انتخابات ریاست‌جمهوری به پیروزی رسید، در مبارزات انتخاباتی خود وعده داد که در تلاش برای ایجاد تعادل در تجارت بین دو کشور، تعرفه‌های ۶۰ درصدی را بر تمامی کالاهای چینی که وارد ایالات‌متحده می‌شوند، وضع خواهد کرد.

با این حال، تحلیلگران این سوال را مطرح می‌کنند که آیا رئیس‌جمهور جدید به چنین رقم بالایی پایبند خواهد بود و درمورد ضربه‌ای را که چنین تعرفه‌هایی می‌تواند بر اقتصاد چین وارد کند، بحث می‌کنند، تخمین زده می‌شود که تولید ناخالص داخلی بین ۰.۷ تا ۱.۶ درصد کاهش یابد.

اثر تعدیل همچنین موجی را در سراسر آسیای جنوب شرقی ایجاد می‌کند که زنجیره‌های تولید به طور نزدیک با چین مرتبط هستند و از سرمایه‌گذاری قابل‌توجه پکن برخوردار هستند.

کارشناسان آکسفورد اکونومیکس اظهار کردند که تقاضای کمتر ایالات‌متحده برای کالاهای چینی به دلیل تعرفه‌های بالاتر بر چین، منجر به کاهش تقاضا برای صادرات آسیا خواهد شد، حتی اگر تعرفه‌های آمریکا مستقیماً بر این اقتصادها اعمال نشود. اندونزی به ویژه از طریق صادرات قوی نیکل و مواد معدنی خود در معرض خطر قرار گرفته است، اما چین همچنین بزرگترین شریک تجاری ژاپن، تایوان و کره جنوبی است.

علاوه بر چین، دونالد ترامپ همچنین نسبت به افزایش ۱۰ تا ۲۰ درصدی عوارض برای همه واردات به عنوان بخشی از سیاست‌های حمایتی و تثبیت او مبنی بر سوء استفاده سایر کشورها از آمریکا هشدار داده است. میزان این اثرات احتمالاً به قرار گرفتن مستقیم هر اقتصاد در معرض ایالات متحده بستگی دارد. آمریکا ۳۹.۱ درصد از صادرات کامبوج، ۲۷.۴ درصد از ویتنام، ۱۷ درصد از تایلند و ۱۵.۴ درصد از فیلیپین را به خود اختصاص داده است.

تحلیلگران اظهار کردند که صادرات لوازم الکترونیکی ویتنام به ایالات‌متحده نیز می‌تواند توسط ترامپ هدف قرار گیرد. هند ممکن است به دلیل سهم بزرگ قطعات چینی در محصولات هندی، هدف اقدامات حمایتی ایالات‌متحده قرار گیرد.

ترامپ همچنین می‌تواند تعرفه‌های بالاتری بر کالاهای هندی در بخش‌هایی مانند خودرو، منسوجات و داروسازی اعمال کند که می‌تواند صادرات هند را در ایالات متحده کمتر رقابتی کند. آجی ساهای، مدیر فدراسیون سازمان‌های صادراتی هند گفت که جنگ تجاری برای هند خطرناک خواهد بود.

ترامپ یک فرد معامله گر است؛ او ممکن است تعرفه‌های بالاتری را روی برخی از کالاهای صادراتی هند هدف قرار دهد تا بتواند برای تعرفه‌های پایین‌تر برای محصولات آمریکایی در هند مذاکره کند.

خود شرکت‌های چینی در حال سرمایه‌گذاری گسترده از ویتنام تا اندونزی در بخش‌هایی از جمله انرژی خورشیدی، باتری، خودروهای الکتریکی و مواد معدنی هستند. مزیت رقابتی چین از نظر قیمت، مقیاس و کیفیت دشوار است.

توماس هلبلینگ، معاون بخش آسیا و اقیانوسیه صندوق بین‌المللی پول به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که سازمان‌دهی مجدد زنجیره‌های تولید می‌تواند منجر به از دست دادن کارایی و افزایش قیمت‌ها، با تأثیر منفی بر رشد جهانی شود. بنابراین، کشورهای آسیایی می توانند سهم بازار صادرات را به دست آورند، اما در نهایت شاهد بدتر شدن وضعیت آنها در بحبوحه تضعیف تقاضای جهانی هستند.

  • منبع خبر : ایسنا