نانوایی‌ها ناچار به تعطیلی هستند
نانوایی‌ها ناچار به تعطیلی هستند
در حالی که قیمت نان در طول 10 سال گذشته تنها سه بار افزایش یافته بود، چندی پیش اتاق اصناف از تصویب افزایش نرخ قوت قالب ایرانی‌ها ...

به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد در حالی که قیمت نان در طول ۱۰ سال گذشته تنها سه بار افزایش یافته بود، چندی پیش اتاق اصناف از تصویب افزایش نرخ قوت قالب ایرانی‌ها خبر داد؛ خبری که در ادامه به نوعی تکذیب شد. در این میان فعالان صنفی، از کاهش ساعت کاری یا حتی تعطیلی برخی نانوایی‌ها، به دلیل افزایش هزینه‌های تولید خبر می‌دهند.

۲۷ تیر، مصوبه افزایش قیمت نان از سوی ستاد تنظیم بازار کشور ابلاغ شد اما در ادامه ابهاماتی در مورد اجرای آن پیش آمد. این در حالی است که چندی پیش، بیژن نوروز مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران گفته بود که در طول ۱۰ سال اخیر، تنها سه بار در سال‌های ۹۱، ۹۳ و ۹۸ قیمت نان تغییر داشته، درحالی که هزینه تولید و تورم به ویژه در ۲ سال اخیر، همواره بیشتر شده است.

این شرایط کار را چنان برای نانوایان سخت کرده که بر اساس برخی شنیده‌ها و مشاهدات میدانی، تعدادی از آنها ناچار به کاهش ساعات کاری یا حتی تعطیلی واحد صنفی خود شده‌اند.

نوروز مقدم نیز در همان گفتگو، با اشاره به ضروت افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت نان در سال ۱۴۰۰، گفته بود که بسیاری از کارگران این صنف به دلیل ناتوانی کارفرمایان از افزایش دستمزد آنها، ترک کار کرده‌اند. به گفته او «در صورت عدم اصلاح قیمت نان و ادامه شرایط کنونی، باید متنظر تعطیلی واحدهای بیشتری از نانوایی‌ها باشیم».
ابهام در افزایش قیمت نان

در چنین شرایطی، اخبار ضد و نقیضی از افزایش قیمت نان منتشر می‌شود. در حالی که روز ۲۷ تیر، اتاق اصناف اعلام کرد که استانداری تهران مصوبه افزایش قیمت را ابلاغ کرده است، در روزهای بعد برخی استان‌ها از جمله البرز اعلام کردند که این مصوبه هنوز به آنها ابلاغ نشده است.

در این میان، شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز در اطلاعیه‌ای اعلام کرد مساله تعیین قیمت نان در دستور کار ستاد اقتصادی دولت قرارداد و افزایش قیمت، قبل از تصویب در این ستاد ممنوع است.

فعالان صنفی اما معتقدند افزایش هزینه‌های تولید نان به ویژه در مورد قیمت گندم و کمبود آرد در طی سال‌های اخیر، بالا رفتن قیمت نان را ضروری کرده است.

 

رویه مختلف استان‌ها

اخبار منتشر شده حاکی از آن است که فقط در بعضی از استان‌ها مثل اصفهان و قزوین نان گران شده است. احتمالا در روزهای آینده نیز قیمت آن در استان قم با افزایش ۳۰ درصدی روبه‌رو باشد.

به گفته حسین یزدجردی، رئیس هیات مدیره کانون‌های صنایع آرد کشور، دلیل تفاوت شرایط در استان‌ها این است که تصمیم‌گیری درباره افزایش قیمت بر عهده استانداری‌های هر شهر قرار دارد.

او به تجارت‌نیوز گفت: استانداری‌ها طبق شرایط هر شهر و استان، درباره افزایش قیمت نان تصمیم‌ می‌گیرند.
آیا نانوایی‌ها تعطیل شده‌اند؟

شنیده و مشاهدات نشان می‌دهند که در برخی شهرها، نانوایی‌های حداقل در ساعاتی از روز به ویژه بعد از ظهرها تعطیل هستند.

یزدجردی در این مورد مدعی شد: تاکنون گزارشی مبنی بر تعطیلی به دست ما نرسیده است و اگر جایی تعطیلی شده باشد، غیرقانونی بوده است.

او در عین حال افزود: با توجه به اینکه قیمت نان از سال ۹۸ تغییری نکرده اما هزینه‌های تولید با افزایش روبه‌رو بوده است، اگر نانوایی اقدام به تعطیلی کند به علت بالا بودن هزینه‎‌های تولید است.
کاهش ساعات کاری برای کفاف سهمیه آرد

یکی از گلایه‌های همیشگی در این حوزه کمبود و گرانی آرد است.

یزدجردی، در پاسخ به این سوال که آبا کمبود آرد در کشور وجود دارد یا خیر گفت: کشت گندم در کشور، امسال به دلیل خشکسالی و بارش کم با کاهش روبه‌رو بوده است. در سال‌های گذشته گندم برداشتی حدود هفت یا هشت تن بوده اما امسال تا کنون فقط چهار تن برداشت شده است که تا پایان شهریور، ممکن است یک تن دیگر هم به این آمار افزوده شود.

او ادامه داد: سهمیه آرد هر نانوایی هر ۱۰ روز یکبار به آن‌ها داده می‌شود، اما تورم در بخش هزینه‌های تولید همانند هزینه حمل و نقل که قرار است افزایش ۳۰۰ درصدی داشته باشد، ممکن است باعث کمتر شدن ساعات کاری نانوایی‌ها برای کفاف دادن سهیمه آرد تا ۱۰ روز بعدی باشد.

رئیس هیات مدیره کانون‌های صنایع آرد کشور معتقد است: تا زمانی که تمام مراحل فروش نان در انحصار بخش دولتی است، بازار گندم، آرد و نان ثبات نسبی را پیدا نمی‌کند و باید همانند اصلاحات گذشته در این زمینه، قسمتی از فرایند تولید نان به بخش خصوصی سپرده شود تا به تبع آن بخشی از مشکلات این حوزه برای نانوایان و مردم از میان برود.

  • منبع خبر : ایران جیب