به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد آبانماه امسال چهار مرتبه عملیات بازار باز و با هدف تزریق نقدینگی به بازار بینبانکی و هدایت نرخ سود به سمت نرخ سود هدف انجام شد که به دنبال آن نرخ سود در بازار بین بانکی از هشتم تا ۲۹ آبانماه در مسیری نزولی از ۲۳.۲ به ۲۱.۶ و در ششم آذرماه به ۲۰.۷ درصد رسید.
به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، نرخسود موزون بازار بینبانکی در ابتدای آبانماه امسال معادل ۲۳.۲ درصد بود؛ با توجه به بالا بودن این نرخ نسبت به نرخ سود سیاستی تعیین شده و همچنین فراتر رفتن آن نسبت به نرخ سود سقف دالان (۲۲ درصد)، در آبانماه چهار نوبت عملیات بازار باز هفتگی با هدف تزریق نقدینگی به بازار بینبانکی و هدایت نرخ سود به سمت نرخ سود هدف انجام شد.
عملیات نخست به شیوه خرید قطعی اوراق بدهی دولتی بود که طی آن ۱۱۱.۵ هزار میلیارد ریال اوراق از دو بانک خریداری شد که البته ۱۰۷.۵ هزار میلیارد ریال از آن به یک بانک اختصاص داشت و به منظور ساماندهی اضافه برداشت این بانک انجام شد. سه عملیات بعدی در قالب توافق بازخرید صورت گرفت که حجم معاملات در آنها به ترتیب ۹.۸، ۲۶.۷ و ۳۵.۵ هزار میلیارد ریال بود.
ذکر این نکته ضروری است که کل معاملات مربوط به عملیات بازار باز با استفاده از توافق بازخرید در حدود ۷۲ هزار میلیارد ریال با سررسید ۱۴ روزه بوده که مانده آن در پایان آبانماه ۶۲.۲ هزار میلیارد ریال است.
همچنین در آبانماه در مدت هشت روز، چهار بانک برای دریافت اعتبار قاعدهمند در نرخ سقف دالان (۲۲ درصد) به بانک مرکزی مراجعه کردند که مبالغ درخواستی در همان روز در قالب توافق بازخرید به بانکهای متقاضی اعطا شد. اعتبارگیری قاعدهمند بانکهای مورد اشاره در آبانماه در حدود ۹۴.۲ هزار میلیارد ریال بود که مانده آن در پایان ماه یاد شده بالغ بر ۱۱.۹ هزار میلیارد ریال است. به این ترتیب کل مانده تزریق ذخایر بانک مرکزی -با توافق بازخرید- در بازار بینبانکی در پایان آبانماه سال جاری ۷۴.۱ هزار میلیارد ریال بوده است.
ذکر این نکته ضروری است که عملیات بازار باز در هفتههای آتی به گونهای تداوم خواهد داشت که نرخسود بازار به نرخسود سیاستی نزدیکتر و نوسانات نرخ بازار محدودتر شود.
- منبع خبر : ایران جیب