به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد رضا اردکانیان امروز (سهشنبه) در جمع خبرنگاران با بیان اینکه این روزها با مشکلاتی برای تامین و عرضه برق مواجه هستیم، اظهار کرد: علیرغم گزارشاتی که در روزهای اخیر توسط همکاران من ارائه شده و به تناسب برای مضیقههایی که برای هموطنان در بخش خانگی و تجاری فراهم شده، عذرخواهی کردند. بنده نیز وظیفه دارم به عنوان وزیر نیرو از بابت تمام این مضیقهها و فشارها صمیمانه عذرخواهی کنم و نیاز به این است که اطلاعات دقیق و کارشناسانه را در اختیار تمام مردم قرار دهیم.
وی با بیان اینکه در بخش برق ظرفیت نصب شده نیروگاهی ۸۵ هزار و ۳۱۳ مگاوات است، گفت: از این مقدار حدود ۱۲ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاههای آبی و ۷۳ هزار و ۳۱۳ مگاوات ظرفیت نصب شده بقیه نیروگاههای حرارتی، اتمی، تجدید پذیر و تولید پراکنده است.
اردکانیان اظهار کرد: عمر نیروگاههای غیرآبی به نوعی تابعی از دما و ارتفاع است. نیروگاهی که در بندرعباس در سطح دریا قرار دارد با نیروگاهی که در مراتع مرتفع واقع شده، خروجیهای متفاوتی دارد.
مجموع تولید عملی کشور در تابستان ۶۰ هزار مگاوات است
به گفته وزیر نیرو، به ازای هر ۱۰۰ متر ارتفاع، یک درصد و به ازای هر یک درجه دمای بالای ۱۵ درجه، ۰.۷ درصد از توان خروجی نیروگاهها کاسته میشود. با این محاسبه ما در تابستان در نیروگاهها به جز آبیها حدود ۵۰ هزار مگاوات ظرفیت عملی داریم؛ لذا در بهترین شرایط مجموع تولید عملی کشور با احتساب راندمان، حدود ۶۰ هزار مگاوات است.
وی گفت: امسال برای تابستان با توجه به واحدهایی که جدیدا وارد مدار کردیم و آمادگی واحدهای قدیمی روی این عدد ۶۰ هزار مگاوات میتوانستیم در شرایط آبی نرمال حساب کنیم، اما کاهش بارشها (که حدود ۵۵ درصد سال گذشته کاهش داشت) موجب شد در نیروگاههای آبی با ۳۵۰۰ مگاوات کاهش ظرفیت عملی مواجه باشیم.
اردکانیان اظهار کرد: پیشبینی ما این بود که در تابستان امسال ۵۶ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت عملی داشته باشیم اما سال گذشته با افزایش یک میلیون مشترک جدید مواجه شدیم و حدود ۲۰۰۰ مگاوات باید تولید نیروگاهها بیشتر میشد که برهمین اساس در سال ۱۳۹۹ جمعا ۲۵۰۰ مگاوات واحد جدید وارد مدار کردیم.
گرمای زودرس یکی از دلایل وقوع خاموشی
وزیر نیرو اضافه کرد: سوالی که در اینجا پیش میآید، این است که چرا با این برنامهریزیها با کمبود مواجه شدیم؟ که باید گفت، یک بخش موضوع گرمای زودرس بوده است. ما در فروردین امسال به طور متوسط افزایش دمای پنج درجه داشتیم و در اردیبهشتماه افزایش دمای سه درجه را تجربه کردیم که این مساله روی خروجی توان نیروگاهها و همچنین شروع به کار دستگاههای سرمایشی اثر میگذارد.
استخراج غیرمجاز رمزارز، دلیل دیگر خاموشیهاست
وی با بیان اینکه یک اتفاق واقعا خارج محاسبهای که رخ داد موضوع رمزارزها بود، گفت: این روزها اعداد و ارقام زیادی در این رابطه شنیده میشود، اما باید روی اطلاعات موثق تمرکز داشت.
اردکانیان ادامه داد: دولت مصوبهای را برای موضوع رمزارزها ارائه داد که براساس آن کسانی که میخواهند از این بخش استفاده کنند باید به وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه کرده و مجوزهای لازم را اخذ کنند و در این مسیر که به وزارت نیرو مرتبط میشود، وزارت نیرو نیز به آنها انشعاب خواهد داد. برای کسانی که مسیر قانونی را طی کردند عددی که ما داریم همان چیزی است که در گزارشات مورد اشاره قرار گرفته و بالغ بر حدود ۳۰۰ مگاوات است.
وزیر نیرو با بیان اینکه براساس مطالعاتی که با همکاری وزارت ارتباطات صورت گرفته و همچنین مطالعاتی که در سطح دنیا انجام شده است و طبق پایشهای صورت گرفته در این زمینه، در مجموع انرژی الکتریسیتهای که در دنیا مصرف میشود بیش از ۱۰ درصد تخمین زده شده که متعلق به ایران است. همکاران ما نیز رشد مصرف را که تحلیل کردند به برآورد حدود ۲۰۰۰ مگاوات رسیدند که ۳۲۱ مگاوات دارای مجوز است.
اردکانیان ادامه داد: براساس گزارشاتی که از نیروی انتظامی دریافت میشود در اماکن مختلف واحدهای تولیدی متروکه در یک پوشیدگی حضور دارند و این اتفاق غیرمترقبه برای وزارت نیرو بود. البته وزارت نیرو از توسعه نظاممند این کار استقبال میکند و امسال نیز سعی کردیم با تشویق متقاضیان استخراج رمزارز آنها را به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر سوق دهیم.
وزیر نیرو اظهار کرد: هدف ما این بود که افراد با احداث نیروگاه تجدیدپذیر، اقدام به احداث رمزارز کنند و کمبود برق آنها را وزارت نیرو تامین کند و در ازای وجه با آنها تهاتر انرژی داشته باشیم؛ یعنی در زمانی که نیاز داریم بتوانیم از نیروگاههای آنها استفاده کنیم.
- منبع خبر : ایسنا