به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد محمد نهاوندیان – معاون اقتصادی رئیس جمهوری – در همایش حاتم که با حضور مسئولان دولتی و مدیران بنگاههای برتر اقتصادی کشور امروز سهشنبه هفتم بهمن ماه در سالن همایشهای صداوسیما برگزار شد اظهار کرد: تولید، پرچم مقاومت و عزت این ملت را برافراشته است. این کار بسیار مهم در حمایت از تولید ملی که در این همایش با نگاه همگرایانه صورت گرفته را شاکر هستیم. یک زمانی در کارخانه ها موضع گیری ها مبتنی بر تضاد و تعارض بود، کارگر و صاحب کارخانه، مالک و مستاجر و بعضیها کارگران را در مقابل مدیر تحریک می کردند و تصور بر این بود که رشد از تعارض برمی خیزد در حالیکه رشد از تعاون و تعامل و همگرایی بوجود می آید.”پاسخ به تحریمها با همبستگی حداکثری در صحنه تولید”
رئیس موسسه عالی مدیریت و برنامه ریزی ادامه داد: وقتی که سرمایه گذار، تولیدکننده و مصرف کننده دست به دست هم دهند شاهد رشد خواهیم بود. در فضای اقتصادی پیشنهادهایی که می بینیم معمولا مشترکات زیاد دارد. علی رغم اختلافات در گفتمان اقتصادی شاهد همگرایی هستیم. ما برای عدالت اجتماعی نیاز به رشد تولید ملی داریم. اگر بخواهیم امنیت شغلی ایجاد کنیم، باید صندوق های سرمایه گذاری مان رشد کنند، باید همگرایی را بیشتر کنیم و امروزه در جامعه اقتصادی یک حرکت مثبت و رو به سوی همگرایی را شاهد هستیم.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری با تاکید بر حمایت از رشد تولید ملی گفت: نیروی کار باید احساس امنیت شغلی کند. در خصوص نحوه رسیدگی حقوقی به مرافعات اقتصادی اگر قاعده مندی مستمر و قابل اتکا باشد، به سرمایه گذاری بیشتر کمک می کند.”پاسخ به تحریمها با همبستگی حداکثری در صحنه تولید”
وی اظهار کرد: برای عبور از این مرحله باید همبستگی داشته باشیم. باید نقشه دشمن را بشناسیم و بازی او را به هم بزنیم. تحریم گر به دنبال این است که ریسک در اقتصاد ایران بالا برود و تولید در ایران گران شود. ما باید ریسک را در اقتصاد ایران پایین آوریم. ما باید هزینه تولید در ایران را پایین آوریم. اقتصاد ما امروز به کاهش ریسک و بالا بردن امنیت نیاز دارد. ریسک زمانی پایین می آید که ثبات فراهم شود.
نهاوندیان افزود: در اقتصاد زمانی ریسک پایین می آید که پیش بینی پذیری و آرامش بالا برود. فهم این معنا که باطل السحر تحریم، پایین آوردن ریسک و افزایش سرمایه پذیری در اقتصاد است، بسیار مهم است.
وی در ادامه به مولفه های تولید، نیروی کار، سرمایه، فناوری، مدیریت و بازار اشاره و اظهار کرد: نیروی کار باید احساس امنیت شغلی کند. روزی باید احساس پیروزی کنیم که نیروی متخصص به جای رفتن از ایران احساس کند که ایران جای کافی برای رشد دارد.
نهاوندیان اظهار کرد: اقتصاد ایران اگر بخواهد به ظرفیت خود برسد حتما باید با بازار مالی جهانی ارتباط داشته باشد. ، می توان از شرکتهای داخلی که به نحوی با سرمایه گذاران خارجی ارتباط دارند استفاده کرد. ما باید این قضیه را به عنوان یک هدف ملی قرار دهیم. معنی اقتصاد مقاومتی آن اقتصاد منزوی نیست که بدخواهان ما می خواهند. اقتصاد مقاومتی هم درون زا و هم برون گرا است و این حق اقتصاد ایران است که در اقتصاد جهانی حضور داشته باشد. حضور ایران در مجامع بین المللی هم برای خود ما و هم برای نسل آینده و هم برای اصلاح ترتیبات و رویه ها در روابط اقتصادی می تواند مثبت و موثر باشد.
رئیس موسسه عالی مدیریت و برنامه ریزی در ادامه افزود: از سال ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ توفیق بزرگی را در ایران شاهد بودیم که دستیابی همزمان به تورم یک رقمی و رشد اقتصادی بالا بود. اما در بلند مدت مشکلات ریشه ای داشته ایم که مربوط به نظام بانکی ما بود. اخیرا برای حل مشکل جدی سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، طرح گام توسط بانکها اجرایی شده که طرح خوبی است اما باید با اقدامات اصلاح ساختاری دنبال شود. برای اصلاح ساختاری هم نیاز به وحدت و حمایت ملی است که بر مقاومت در برابر تغییر فائق بیاییم.
وی افزود: در کنار امنیت اقتصادی مبارزه با فساد بسیار مهم است. مبارزه با فساد فقط یک امر قضایی نیست، فقط امرسیاسی و اجتماعی نیست، بلکه یک امر اقتصادی نیز هست. لازمه پیشرفت تولید، مبارزه با فساد است. این مقابله باید به صورت سیستماتیک و قاعده مند باشد. فساد هزینه اقتصاد را بالا می برد. کار اصلی، اصلاح ساختارهای رانت زا و ریشه هاست. ریشه های فساد در مکانیسم های تخصیص منابع است که باید خشکانده شود. مقابله با فساد، اصلاح ساختاری، هم درایت، هم شجاعت و هم وحدت می خواهد.”پاسخ به تحریمها با همبستگی حداکثری در صحنه تولید”
نهاوندیان از بازار بعنوان یکی دیگر از مولفه های رشد و تولید ملی ذکر کرد و گفت: عامل حفظ ورشد تولید ملی، بازار است، مگر می شود بازار نداشت، دو سال پیش برخی تولیدات ما متراکم شده بود و نمی توانستند بفروشند. پتانسیل تولید در اقتصاد ایران بیشتر از ظرفیت داخلی است، نگاه انزوایی جز به کاهش تولید نمی انجامد. همین لطمه ای که سیاست های اقتصادی امریکا به تولید و تجارت جهانی زده است، واسطه حاصل نگاه کاخ سفید است که نگاه انزوا گرایانه ای است. با حضور ترامپ در هیات حاکمه آمریکا رشد اقتصاد جهانی از ۶.۳ درصددر سال ۲۰۱۸ به ۹.۲ درصد در سال ۲۰۱۹ کاهش یافته و نرخ رشد تجارت جهانی نیز از ۷.۳ درصددر سال ۲۰۱۸ به یک درصد در سال ۲۰۱۹ کاهش یافته است.”پاسخ به تحریمها با همبستگی حداکثری در صحنه تولید”
وی افزود: هم در اقتصاد جهانی و هم در تاریخ اقتصادی ایران، موتور تجارت، تولید را جوشان نگه داشته است نباید دور خودمان دیوار بکشیم، چرا که حضور ایران در بازارهای جهانی حق ایران است. حضور در بازارهای جهانی موتور محرک اقتصاد است. کشور ایران بدور از این ها نمی تواند باشد.
وی در ادامه سخنان خود به فناوریهای دگرگون کننده نوین اشاره کرد و گفت: نرخ رشد در این حوزه ها بسیار بالاتر از متوسط بخش سنتی اقتصاد بوده است و شرکت های جدیدی که در تجارت و خدمات الکترونیکی و بکارگیری ICT در صنایع مختلف ایجاد شده اند، گوی سبقت را از دیگران ربوده اند
نهاوندیان در ادامه به استفاده بین المللی از رمزارزها و رشد آنها و مصوبه اخیر دولت در بکارگیری آنها در مبادلات برون مرزی اشاره کرد و گفت: بایستی تولید، مبادله و قاعده مندی رمزارزها رشد پیدا کند. نیاز داریم به جمع جوان و صاحب ابتکار در این حوزه تربیت کنیم
وی به اهمیت مقوله مدیریت بعنوان اجتماع مولفه های تولید اشاره کرد و گفت: بدنه اصلی مدیریت سالم اقتصادی کشور نیاز به حمایت اجتماعی دارد. رمز اساسی در رشد اقتصادی ایران، همبستگی و همگرایی است و رویکرد واگرا و تفرقه افکنانه سم مهلک برای اقتصاد است.”پاسخ به تحریمها با همبستگی حداکثری در صحنه تولید”
نهاوندیان با بیان اینکه پاسخ توطئه های تحریمی و تضعیفی، روحیه همگرایی و تقویت است، اظهار کرد: همانقدر که تضعیف نیروهای مسلح ضربه به قوت ملی است، ضربه به وزارت خارجه، صادرکنندگان و فعالان اقتصادی هم ضربه به قوت ملی است. ما باید به انسجام داخلی خود بیفزاییم و نگذاریم بدخواهان در آمریکا و اسرائیل از جامعه جهانی یارگیری کنند. آنها عدم حضور ما را می خواهند و ما باید حقانیت ایران و صداقت جامعه اقتصادی ایران را در مناسبات بین الملل نشان دهیم.
وی با تاکید بر اهمیت دیپلماسی اقتصادی در این مسیراظهار کرد:هر تاجر ایرانی باید خودش را سفیر جمهوری اسلامی ایران بداند و اگر در جایی دری را میبندند ما باید در دیگری را باز کنیم و اگر کسی مانعی ایجاد کرد مانع را از سد راه برداریم. امروز روز تحرک بین المللی فعالان اقتصادی و مسئولان اقتصادی ما است.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری افزود:اقتصاد ایران، ثابت کرده است که پتانسیل رشد و ثبات دارد. متاسفانه یک روند نزولی از سال ۱۳۸۶ در تولید سرانه ملی و نرخ رشد تشکیل سرمایه ایجاد شده بود ولی امید مردم و اقدام دولت باعث شد که در سال ۱۳۹۳ و ۱۳۹۵ شاهد مثبت شدن روند باشیم. اما پس از رویدادهای دی ۱۳۹۶ و خروج ترامپ از برجام، شاهد شوک در اقتصاد بازار ارز و سطح عمومی قیمت ها بودیم، خوشبختانه باز در چند ماه اخیر بازگشت به ریل ثبات و رشد را می بینیم. در پائیز ۱۳۹۸ نسبت به پاییز ۱۳۹۷ رشد تولید صنعتی ۲.۹ و رشد فروش صنعتی ۱۸ درصد و رشد تولید کشاورزی ۷.۶ درصد رشد داشته ایم. در آذر ۱۳۹۸ از ۱۵ رشته فعالیت صنعتی در بورس، ۱۴ رشته افزایش در تولید و ۱۳ رشته افزایش در فروش را نشان داد.
وی در پایان با تاکید مجدد بر دو عامل تقویت انسجام و مشارکت درونی و حضور عزتمندانه جهانی اظهار کرد: باید از قوّت ملی حراست کنیم. هیچ کس حق ندارد ناآرامی و تلاطم و نگرانی به جامعه و آینده تزریق کند، همه در یک کشتی نشسته ایم. از هر ابزاری باید برای بهبود و امید به آینده استفاده کنیم و نگذاریم سیاست های انزواگرایانه دشمنان بر ما تحمیل شود.
- منبع خبر : ایسنا