به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد محمد شرقی صبح امروز در نشستی خبری با اشاره به اینکه قانون مدونی برای صنعت بلاکچین در ایران وجود ندارد، گفت: طبق ماده دو قانون تجارت الکترونیک انجام امور مربوط به ماینرهای رمزارزها بلامانع است. این در حالی است که در برخی مواقع دستگاه ها را پلمب و ضبط می کنند بنابراین می توان گفت در این زمینه برخوردهای سلیقه ای وجود دارد اما متولی خاصی ندارد.
وی ادامه داد: واحدهای ماینینگ از وزارت ارتباطات مجوز دریافت کردهاند و طبق این مجوز فعالیت می کنند. اما با توجه به شرایط کنونی به نظر می رسد باید قانون گذاری تسریع شود. این در حالی است که قیمت اعلام شده برای محاسبه تعرفه برق دستگاه های ماینینگ حدود ۷ سنت در نظر گرفته شده که البته هنوز به تایید نرسیده است.
این مقام مسئول با بیان اینکه اگر صنعت بلاکچین را به رسمیت بشناسیم باید روند انجام آن را تسهیل کنیم، اظهار داشت: در حال حاضر تعرفه برق واحدهای ماینینگ ارزرمزها معادل تعرفه برق تجاری که بالاترین تعرفه کشور است محاسبه می شود.
به گفته شرقی، به تازگی و پس از گذشت دو سال از فعالیت این واحدها وزارت نیرو پرونده مصرف برق آنها را مورد بررسی قرار داده و محور محاسبه تعرفه برق آنها را طبق برق تجاری محاسبه کرده و بدون ابلاغ قبلی طی مدت ۵ روزه خواهان تسویه نقدی آن شده است.
رئیس انجمن بلاکچین ایران کل تلفات شبکه برق کشور را حدود ۱۰.۵ درصد بر اساس اعلام رسمی وزارت نیرو دانست و افزود: کل اتلاف شبکه برق ایران بیش از مصرف برق شبکه کل ماینینگ در جهان است و اگر کل دنیا خواهان فعالیت ماینینگ در ایران باشند تنها ۱۲ درصد از برق کشور را مصرف می کنند البته آمار دقیقی برای ماینینگ در کشور وجود ندارد اما طبق اعلام توانیر ۱۴۸ هزار دستگاه استخراج کننده ارزرمزها در ایران فعالیت می کنند که با توجه به میزان مصرف برق این دستگاه ها باید گفت میزان مصرف کل آنها حدود نیم درصد از مصرف برق کشور است.
شرقی با تاکید بر اینکه وجود چالش ها و کمبوددر صنعت برق را به رسمیت می شناسیم، تصریح کرد: با توجه به رشد ۷ درصدی پیک مصرف برق در سال جاری نمی توان تمام سهم این رشد را نتیجه فعالیت ماینرها دانست.
وی با اشاره به اینکه تعرفه ای برای واردات دستگاه های ماینر در گمرکات نداشتیم، توضیح داد: در نتیجه این خلاء قانونی و همچنین برخورد سلیقه ای گمرکات کشور دولت از دریافت ۳۶۰ میلیارد تومان تعرفه واردات که فعالان و سرمایه گذاران این حوزه مایل به پرداخت آن بودند محروم شد. در نتیجه چنین روند ناقصی شاهد واردات از مبادی نادرست به کشور بودیم.
این فعال بخش خصوصی گفت: در بسیاری از مواقع شاهد برخوردهای امنیتی و قضایی با واحدهای ماینینگ ارزرمزها هستیم که باید فرار سرمایه گذاری و محرومیت کشور از ارزآوری این فعالیت را یکی از نتایج چنین برخوردهایی دانست. از سوی دیگر نگرانی در شرایطی ایجاد می شود که بهره برداری از ماینرها وارد منازل شود. این در حالی است که دولت می تواند با تدوین قانون شفافی حتی اقدام به جذب سرمایه های خرد مردمی کند.
شرقی با اشاره به اینکه هیچ آمار رسمی برای مزارع ارزرمزها در ایران در دست نیست، افزود: قیمت امروز بیت کوین ۱۲ هزار و ۷۰۰ تا ۱۲ هزار و ۸۰۰ دلار است در حالی که قیمت دیروز آن ۱۱ هزار دلار بود. شاخص های بسیاری بر قیمت بیت کوین تاثیرگذار است. یکی از دلایلی که موجب کاهش قیمت بیت کوین می شود را می توان افزایش هزینه های ماینینگ دانست.
طبق گفته های این مقام مسئول، چینی ها خواهان راه اندازی مزارع ارزرمز در مناطق آزاد ایران شده اند که نکته مهم در این میان مساله انتقال سرمایه به کشور است. در حال حاضر تعرفه برق پرداختی مزارع ماینینگ ارزرمز معادل ۲ سنت است.
وی در پاسخ به پرسش مهر در ارتباط با اینکه آیا امکان استفاده از ژنراتور برای تولید برق مورد نیاز مزارع ماینینگ ارزرمزها وجود دارد، توضیح داد: امکان استفاده از ژنراتورها به صورت جزیره ای برای یک مزرعه وجود ندارد و این ژنراتورها باید در نهایت به شبکه توزیع برق متصل شده و برق مورد نیاز را دریافت کنند.
شرقی علت استفاده بیشتر از رمزارزها در کشورهای توسعه یافته را مازاد تولید برق آنها عنوان کرد و گفت: در چین، روسیه و کانادا این فعالیت نه تایید شده و نه مخالفتی با آن وجود دارد به این ترتیب روند انجام آن در حال توسعه و حمایت است. این در حالی است که قیمت دستگاه های داخلی ایران دو برابر قیمت جهانی آن است و به جرات می توان گفت در ایران زیرساخت های لازم برای فعالیت بیت کوین وجود ندارد.
- منبع خبر : مهر