به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد استخراج ارز مجازی چند صباحی است که با گرم شدن هوا و افزایش میزان مصرف برق به یکی از بحثهای داغ تبدیل شده است؛ به طوری که میتوان از برخی گفتههای مسئولان بخش قابل توجهی از افزایش مصرف برق در کشور را بر گردن فعالان این حوزه انداخت.
موضوعی که استخراج کنندگان ارز مجازی آن را رد و ادعا کردند در ساعات اوج مصرف برق، دستگاههای خود را خاموش میکنند. آنها همچنان از شفاف نبودن قانون گلایه داشتند و میگفتند در حالی که برخی افراد مانند دبیر شورای عالی فضای مجازی استخراج ارز مجازی را قانونی میدانند، برخی دیگر آن را غیرقانونی دانسته و حتی وزارت نیرو اقدام به جمع آوری مزارع ارز مجازی کرده است.
آیین نامه هیات وزیران درمورد استخراج رمزارز چه بود؟
در نهایت سیزدهم مردادماه، معاون اول رئیس جمهور آییننامه اجرایی استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاریشده در کشور را به منظور ایجاد بستری امن، کم هزینه، شفاف و پرسرعت برای تبادلات اقتصادی و بکارگیری با رویکرد تسهیل فضای کسب وکار ابلاغ کرد.
در این آییننامه ضمن قانونی شمردن فعالیت ماینرها در ایران، حق و حقوقی برای آنها در نظر گرفته شده و شرط و شروطی نیز برایشان گذاشته شده است. یکی از مهمترین بندهای این آییننامه ضمن اینکه استخراج رمز ارز در آن به عنوان صنعت شناخته شد، به تعرفه استخراج رمزارزها اختصاص دارد که بر اساس آن، تأمین برق متقاضیان استخراج رمزارزها صرفاً با دریافت انشعاب برق از شبکه سراسری یا احداث نیروگاه جدید خارج از شبکه سراسری صورت میگیرد.
تعرفه برق متقاضیان استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاری شده رمزارزها (ماینینگ) با قیمت متوسط ریالی برق صادراتی با نرخ تسعیر سامانه نیما که توسط وزارت نیرو تعیین و اعلام می گردد، محاسبه و اعمال خواهد شد.
در این راستا، سخنگوی صنعت برق نیز به ایسنا اعلام کرده بود: نرخ برق مورد استفاده استخراج ارز مجازی توسط وزارت نیرو اعلام خواهد شد. نرخ آن، متوسط نرخ ریالی صادراتی است که در طی سال متناسب با نیازها تعیین میشود. در تابستان که ذخیره برق کمتر است، نرخ گرانتری نسبت به ماههای دیگر سال دارد.
عکسالعمل استخراج کنندگان ارز مجازی به آییننامه دولت
نرخی که فعالان حوزه مربوطه به آن اعتراض دارند و بر این باورند که اگر استخراج ارز مجازی به عنوان یک صنعت شناخته شده است، باید تعرفه برقی که برای آن در نظر گرفته میشود نیز همانند برقی باشد که برای صنعتیها در نظر گرفته شده است. آنها مصوبه دولت را باعث مرگ بخش خصوصی دانسته و اعلام کردند بعد از این مصوبه ماینرها کولههای خود را بستهاند و آماده سفر به کشورهای همسایه هستند.
انجمن بلاکچین صراحتا اعلام کرد مصوبه هیات دولت مشکلات عدیده حقوقی دارد و ما حق خودمان میدانیم که به دیوان عدالت اداری مراجعه کرده و تقاضای تعلیق این مصوبه را داشته باشیم.
اختصاص تعرفههای ارزان برق برای رمزارزها
در این سوی ماجرا اما مسئولان بر این باورند که اختصاص تعرفههای ارزان برق برای رمزارزها حقوق سایر صنایع را پایمال میکند. آنها بر این باورند که در حالی که بسیاری از مسئولان دولتی در برخی از کشورها از جمله آمریکا، چین، نروژ، کانادا و … از اعمال تعرفههای خاص برای استخراج رمزارزها خبردادهاند، در ایران برخی به دنبال جوسازی برای تداوم دریافت برق ارزان توسط این گروه هستند.
اشاره مبهم وزیر به قیمت استخراج رمزارز در ایران
درحالی که وزارت نیرو هنوز به صورت شفاف نرخی را اعلام نکرده است، رضا اردکانیان – وزیر نیرو – در آخرین نشست خبری خود با بیان اینکه برق ۱۷ برابر قیمتی که به مصرف کنندگان داخلی فروخته میشود به فروش همسایگان میرسد، به نرخ برقی که برای استخراج رمزارزها تعیین شده اشاره کرد و گفت: طبق مصوبه هیات وزیران تعرفه برق مصرفی ماینرها برابر متوسط برق صادراتی است که حدود هفت سنت دلار آمریکا میشود.
- منبع خبر : ایسنا