به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد به نقل از پژوهشگاه فضایی ایران، رحیم احسانی با اشاره به بالن مخابراتی که در پژوهشکده سامانههای حمل و نقل فضایی طراحی و ساخته شده گفت: بالن مخابراتی عملیاتی بوده و با قابلیتهایی که دارد، میتواند در مواقع بحران و بلایای طبیعی کارساز باشد. از جمله آن انجام موفق عملیات در ارائه خدمات اینترنت Wi-Fi در منطقه پل دختر به مردم سیلزده این شهر در سیل بهار ۹۸ بود و افزون بر این، در مرز مهران برای ارائه خدمات به زائران اربعین در سال قبل مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
وی با بیان اینکه این پژوهشکده آمادگی ارائه خدمات اینترنتی از طریق بالن مخابراتی به زائران اربعین حسینی در سالجاری را دارد، به پروژه گستردهتری از بالن مخابراتی با عنوان «کشتی هوایی» اشاره کرد و گفت: طراحی مفهومی کشتی هوایی به اتمام رسیده و آمادگیهای اولیه برای طراحی و ساخت نمونهای کوچک از این کشتی پیشرفته در پژوهشکده فراهم شده است.
رئیس پژوهشکده سامانههای حملونقل فضایی پژوهشگاه فضایی ایران از راهاندازی آزمایشگاه تراسترهای فضایی در این پژوهشکده خبر داد و گفت: در راستای توسعه فناوری در تراسترها(رانشزاها)، برای نخستین بار در کشور، آزمایشگاه تراسترهای فضایی توسط متخصصان پژوهشکده سامانههای حمل و نقل فضایی طراحی و احداث شده و به آزمایشگاه فضایی ابوریحان بیرونی نامگذاری شده است.
وی افزود: نمونههای مهندسی تراسترهای تکپیشرانه و دو پیشرانه هیدرازینی نیز در آزمایشگاه فضایی ابوریحان بیرونی، تست شده و به اتمام رسیده است.
احسانی گفت: تراسترهای محصولی برای استفاده در ماهواره سنجشی پارس۱ و ماهواره مخابراتی ناهید۲ در دستور کار پژوهشگران این مجموعه قرار دارد که تستهای نمونه پیشپروازی پروژه پارس۱ با موفقیت به اتمام رسیده و نمونه مهندسی ناهید۲ نیز ساخته شده است. افزون بر این، نمونه توسعهای تراستر ماهواره مخابراتی ناهید۲ نیز به نتیجه مطلوب رسیده و آماده رونمایی است.
وی ادامه داد: در حوزه توسعه فناوری تراسترها نیز با ارتقاء فناوریهای حاصله با رویکردی علمی، دستیابی به فناوریهای پیچیده تراسترهای ماهوارههای بزرگتر را در دستور کار داریم.
رئیس پژوهشکده سامانههای حمل و نقل فضایی به روند پیشرفت فرآیند پروژه بلوک انتقال مداری که برای انتقال ماهوارهها از مدارهای پایینی زمین به مدارهای بالاتر مورد استفاده قرار میگیرد، اشاره کرد و گفت: پژوهشگران این پژوهشکده پس از طراحی و ساخت موفق این سامانه، به انجام تستهای مدل کیفی زیرسیستمهای بلوک انتقال مداری که شامل تستهای پیچیده و متعددی است، پرداختهاند که تعدادی از این آزمونها برای نخستین بار در کشور، انجام شده و با موفقیت به اتمام رسیده است. این آزمونها با استانداردهای بینالمللی فضایی تطابق دارد.
وی با اشاره به فعالیتهای انجام شده در زمینه توسعه زیرساختها در این پژوهشکده گفت: از آن جمله، فراهم ساختن شبیهساز تست استند فضایی با قابلیت ایجاد شرایط خلاء برای آزمونهای موتورهای فضایی کروی سوخت جامد سامان است که این شرایط عملکرد موتور در فضا را روی زمین ایجاد میکند.
احسانی همچنین به موارد زیرساختی دیگر از جمله توسعه ۵۰ درصدی آزمایشگاه تجمیع سامانههای فضایی، ساخت و راهاندازی محفظه خلاء تراستر، ساخت میز مونتاژ بلوک انتقال مداری، تجهیز خط تولید، مونتاژ و تست بالن و کشتی هوایی و همچنین تجهیز و راهاندازی سالن تست و تجمیع بالن مدیریت بحران در پژوهشکده و راهاندازی آزمایش بالن و کشتی هوایی در شهرک کاوش اشاره کرد.
- منبع خبر : مهر