به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد عبدالناصر همتی – رئیس کل بانک مرکزی – در یادداشت اینستاگرامی خود نوشت: امروز ۱۳ آبان سال ۱۳۹۸ و یکسال از شروع جنگ اقتصادی و تحریم بانکی و صادرات نفت ایران توسط آمریکا میگذرد آن روزها پیشبینی یکسال بعد مشکل و تا حدی نگرانکننده بود، اما آمریکا با تداوم یکسال فشار حداکثری به هدف اصلیاش که از هم فروپاشی اقتصاد و در نهایت به زانو در آوردن ایران بود نرسید.”قدرت پول ملی ۲۱ درصد افزایش یافت”
نرخ ارز که خود آمریکاییها از آن به عنوان شاخص مهم تاثیر فشار یاد میکردند از ۱۴ هزار و ۳۵۰ تومان در ۱۳ آبان ماه سال ۱۳۹۷ به ۱۱ هزار و ۱۰۰ تومان در ۱۳ آبانماه ۱۳۹۸ رسید (۲۱ درصد افزایش قدرت پول ملی). تورم ناشی از تغییر نرخ ارز و اخلال در بخش خارجی اقتصاد فشار زیادی به اقتصاد ایران خصوصا اقشار با درآمد پایین و ثابت وارد آورد و رفاه بخش مهمی از مردم از بابت تحریم آسیب دید که نیاز به تامین دارد.
نهایتا ثبات نسبی به اقتصاد برگشت و شاخصهای مهم اقتصادی نظیر تورم و رشد غیرنفتی به آرامی در مسیر بهبود قرار گرفت. از حالا تلاشها در اقتصاد بایستی متمرکز شود بر رشد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داخلی و رونق تولید ملی، کاهش اتکای بودجه به نفت و ایمنسازی اقتصاد نسبت به نوسانات درآمدهای نفتی و سرعت دادن به روند اصلاح نظام بانکی کشور.
هماکنون نام واحد پول اصلی ایران ریال و واحد پول فرعی تومان است. بانک مرکزی برای انتخاب نام پول ملی جدید از مردم و مجلس نظرخواهی میکند. غلامرضا مصباحی مقدم (رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نهم) گفتهاست: «آنچه در افواه مردم وجود دارد تومان است و عمده بدهبستانهای مردم بر اساس تومان صورت میگیرد. حتی مسئولان کشور هم در محاسبات و محاورات شان کمتر از ریال استفاده میکنند؛ بنابراین اگر ما هم از تومان به جای ریال استفاده کنیم به جای سه صفر میتوان چهار صفر را از پول ملی کشور حذف کرد.»این درحالیست که بسیاری، واژههای «تومان» و «ریال» را به دلیل ریشه غیر ایرانیشان نمیپسندند و بجای آن دریک، پارسی و ایرانی را پیشنهاد کردهاند.در نهایت واحد تومان به عنوان واحد پول رسمی بجای ریال برگزیده شد.
- منبع خبر : ایسنا