به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد بانک آمریکا پژوهشی جهانی درخصوص هزینههای تهیه و تدارک مواد اولیه خودرو انجام داده و در آن پیامدهای ناشی از تورم بر صنعت خودرو را بررسی کرده است. یکی از مهمترین یافتههای این پژوهش این است که از اواسط دهه ۲۰۲۰، سرعت رشد هزینههای مواد اولیه در صنعت خودرو افزایشی شده و به ویژه در سال ۲۰۲۱ در مقایسه با ۲۰۲۰ حدود ۸۷ درصد رشد نشان داده است.
به بیان دقیقتر، مواد اولیه مورد نیاز برای یک خودرو حدود دو هزار و ۲۰۰ دلار در ماه آوریل ۲۰۲۰ بود که به حدود ۴ هزار و ۱۲۵ دلار به ازای هر خودرو در ماه مه ۲۰۲۱ رسیده است. «در همین اثنا قیمتهای متوسط تراکنش ثابت مانده، هر چند در بالاترین رکورد خود باقی مانده است.» این اختلاف بین روند افزایشی قیمتها در مواد اولیه خودرو و ثابت ماندن قیمت متوسط تراکنشها بیشک روی خودروسازان و تامینکنندگان فشار مضاعف ایجاد خواهد کرد.
هر خودرو به طور متوسط از ۳۹ درصد فولاد و ۱۱ درصد آلومینیوم تشکیل شده است. بیشترین رشد در قیمت مواد اولیه بیشتر از همه روی قیمت فولاد متمرکز میشود. بر اساس برآورد بانک آمریکا قیمت متوسط هر پوند فولادی که در ساخت خودرو به کار میرود، در ماه گذشته نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰۶ درصد افزایش یافته است. بر اساس گزارش بانک آمریکا، این موضوع «نسبتا در وضعیت هشدار» است مخصوصا با توجه به مقدار فولاد مورد نیاز به ازای هر خودرو. تامینکنندگان و سازندگان اولیه یا همان OEMها بیشترین بار ناشی از افزایش قیمت مواد اولیه را تحمل میکنند و از این دو سازندگان بیشتر در معرض آسیب قرار دارند تا تامین کنندگان.
روند افزایشی قیمتها بر اساس تورم، به علاوه خسارتهایی که از پیش و به خاطر پاندمی ویروس کرونا در زنجیره تامین خودروسازان باقی مانده، باعث معضلاتی هم برای تامینکنندگان و هم سازندگان شده است. در گزارش بانک آمریکا آمده است: «زنجیره ارزش خودرو از پیش با وقفههای زنجیره تامین مواجه بوده و چند بار با توقف خط تولید روبهرو شده که حاشیه سود را کاهش داده و حالا روند افزایشی قیمت مواد اولیه هم مزید بر علت شده است.» قیمت مواد اولیه به قدری زیاد شده که حالا بخش اعظم قیمت یک خودرو را تشکیل میدهد؛ «قیمت مواد اولیه در یک خودروی متوسط به عنوان درصدی از قیمت تراکنش متوسط (average transaction price -ATP) در آمریکا به پایینترین سطح خود رسیده و در آوریل ۲۰۲۰ و آغاز پاندمی بیماری کووید-۱۹ حدود ۹ / ۵ درصد بوده است؛ در آن زمان قیمت مواد اولیه در پایینترین میزان و قیمت متوسط تراکنشها در بالاترین حد بود.
اما این نسبت در طول همین زمان کوتاه و حین شیوع ویروس کرونا دچار تغییر شده و اکنون به حدود ۱۱ درصد رسیده است و در عین حال قیمت اجناس (commodity) با جهش روبهرو شده و قیمت متوسط تراکنش در پیک خود قرار دارد.» روند افزایش تورم، موضوعی نگرانکننده است که در چند ماه گذشته مورد توجه بیشتری قرار گرفته و بر اساس آخرین گزارش دفتر تحلیل اقتصادی (Bureau of Economic Analysis) شاخص قیمت هزینههای مصرف شخصی (personal consumption (expenditure -PEC در ماه مه ۲۰۲۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۹ / ۳ درصد افزایش یافته است. برای اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید.”افزایش جهانی قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو”
صنعت خودروی جهانی بعد از شیوع ویروس کرونا و به دلیل کمبود تراشه و نیمههادی با کمبود تولید خودروهای نو مواجه است و از سویی تقاضا رو به افزایش گذاشته مخصوصا که تعطیلیهای سراسری در دنیا روند کاهشی دارد. همین موضوع باعث افزایش تورم میشود. مانند شاخص قیمت مصرفکننده، عدمتوازن در عرضه و تقاضای خودرو هم روی تورم اخیر تاثیر گذاشته است.”افزایش جهانی قیمت مواد اولیه برای تولید خودرو”
- منبع خبر : اقتصاد آنلاین