به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد حسین نجاری در نشست خبری انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو با بیان اینکه تولید آزمایشی پژو ۳۰۱ از اواخر سال آینده آغاز خواهد شد، گفت: حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد قراردادها برای تولید این خودرو منعقد شده است و این در شرایطی است که شرکت پژو باید بابت ترک ایران خسارت بدهد.
وی تصریح کرد: از محل قرارداد سه جانبه ای که میان ساپکو، ای کاپ و قطعه سازان منعقد شده، باید ۷ هزار میلیارد تومان خسارت تولید پرداخت شود که مسئولیت آن به عهده ایران خودرو است.
به گفته نجاری، طرف قرارداد قطعه سازان برای تولید این خودرو، ایران خودرو است و ۶۰ درصد قطعات نیز داخلی سازی شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از هر فرد، نهاد نظامی و غیرنظامی که توانایی ساخت قطعات داشته باشد استقبال میکنیم، گفت: تمام بحث ما این است که همه باید توانایی تولید داشته باشند و هر کسی مدعی باشد میتواند قطعه بسازد، درب ساپکو به روی قطعه سازان باز است.
نجاری خاطرنشان کرد: ما با نهادهای نظامی از قبل هم در تماس بودیم و اکنون تماس ما بیشتر شده و در حال تلاش برای ساخت قطعات الکترونیکی با استفاده از دانش فنی آنها هستیم.
وی ادامه داد: در سال ۹۸ تمرکز اصلی خودروسازان تمرکز فشرده بر روی قطعات الکترونیکی خواهیم داشت که در بهترین حالت، اگر قرار باشد که داخلی سازی صورت گیرد، مثل همه خودروسازان دنیا نمیتوانیم تمام قطعات را داخلی سازی کنیم؛ اما حداکثر تلاش خود را در این عرصه صورت خواهیم داد. این در شرایطی است که تولید برخی قطعات و اجزای ریز در داخل به صرفه نیست و البته کاری زمان بر هم هست.
به گفته نجاری، قطعات الکترونیکی با مکانیکی متفاوت است، بنابراین تمام تلاش ما این است که بر روی ساخت قطعات الکترونیکی تمرکز بیشتری داشته باشیم که امیدواریم ظرف سالهای ۹۸ و ۹۹ بتوانیم این کار را به شکل مناسبی انجام دهیم.
همچنین در این نشست، مازیار بی گلو، دبیر انجمن سازندگان قطعات خودرو نیز با اشاره به پرداختی که به تازگی از سوی خودروسازان به قطعه سازان انجام شده است، گفت: بروز دو اتفاق به صورت همزمان در صنعت خودرو و قطعه سازی سبب شد تا اوضاع قطعه سازان بهتر شده و تولید نیز بیشتر شود؛ به خصوص اینکه از قبل نیز اعلام کرده بودیم که اگر مطالبات قطعه سازان پرداخت شود، خواهیم توانست که ظرف مدت ۶ تا ۸ هفته، تولید خودرو را ریکاوری کنیم.
وی افزود: دلیل اصلی این اتفاق، قطعاتی بود که در گمرک جمهوری اسلامی ایران وجود داشت و قطعه سازان پولی برای ترخیص نداشتند، به خصوص اینکه گمرک نیز از آنها بابت ترخیص این قطعات، مابه التفاوت درخواست کرده است. این درحالی است که در نیمه دوم امسال ۲۵۰۰ میلیارد تومان افزایش قیمت قطعات به قطعه سازان تحمیل شده است.
به گفته بیگلو، تمام ارزیابیهای که انجام شده حکایت از آن دارد که بانک مرکزی برای تخصیص هر دلار یا یورو، شرایطی را فراهم میکند که ارز ارائه شده قابل پیگیری باشد، درحالیکه بانک مرکزی نیز فهرستی را از دریافت کنندگان ارز به قوه قضائیه ارائه داده تا تک تک افراد پاسخگو باشند. بنابراین حتی یک یورو هم امکان این را ندارد که خارج از روال قانونی بتواند ارز ۴۲۰۰ تومانی بگیرد. این در حالی است که تمام قطعه سازان باید مابهالتفاوت ارز خود را هم پرداخت نمایند.
وی اظهار داشت: اطلاعات مالی هیچ شرکت قطعه سازی نباید انتشار عمومی شود تا در اختیار رقبا قرار گیرد. این در حالی است که در ۵ لایه نظارتی تلاش شده تا بر دریافت کنندگان تسهیلات بانکی که به تازگی به قطعه سازان داده شده است، نظارت صورت گیرد، اما به هر حال بخشی از شرکتها، ممکن بود مشکلات مالیاتی و بیمهای داشته باشند که از این فهرست جامانده اند، اما ۷۰۰ قطعه ساز از این تسهیلات استفاده کرده اند.
بیگلو، با بیان اینکه هر دو هزار میلیارد تومان برای تولید ۲ هزار دستگاه در روز کفایت میکند، گفت: قطعه سازان تمام تلاش خود را برای حفظ تولید کرده و در ماههای آینده نیز تلاش خود را برای حفظ تولید خواهند داشت.
وی همچنین به درخواست همکاری نهادهای نظامی با قطعه سازان اشاره و تصریح کرد: ما از همکاری با نهادهای نظامی استقبال میکنیم؛ چراکه میتوان دانش و تکنولوژی روز را در برخی قطعات مورد استفاده قرار داد. بنابراین قطعه سازان بر روی این همکاری پافشاری دارند تا بتوان از تکنولوژی مورد استفاده در این تجهیزات استفاده کرد.
همچنین در این نشست، معصوم نجفیان، یک مقام مسئول در صنعت خودرو نیز گفت: کلیه تولیدات محصولات سایپا به صورت کامل خواهد بود و اگرچه در مورد یکسری از خودروها با مشکل قطعه مواجه بودیم، اما تمام تولیدات سال ۹۷ خود را که باید تحویل مشتری بدهیم، تکمیل کرده ایم و در مرحله بعدی، در حال برنامه ریزی برای تکمیل خودروهای سال ۹۸ هستیم.
وی ادامه داد: در تعطیلات نوروزی نیز تلاش داریم تا بتوانیم خودروهای تولید سال ۹۸ را تکمیل کنیم. اکنون تعداد خودروهایی که در سایپا نمیمه کاره باقی مانده اند، به تولید ده روز هم نمیرسد.
نجفیان گفت: تمام قطعه سازان استاد دور زدن تحریم شده اند و باید بسترها را برای آنها فراهم کرد که اگر واردات بدون انتقال ارز آزاد شود، میتوان کار را با سرعت بیشتری پیش برد.
- منبع خبر : مهر