به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد به نقل از راشاتودی، الویرا نابیولینا، رئیس بانک مرکزی روسیه هشدار داد که توزیع پول بین مردم به عنوان بخشی از کمک مالی بحران کرونا میتواند از لحاظ تورم فاجعهبار باشد.
او گفت: اگر بانک مرکزی پول چاپ کند و آن را بدون بهره بین مردم توزیع کند، این منجر به چه چیزی خواهد شد؟ من به یاد دهه ۱۹۹۰ میافتم. این میتواند منجر به انفجار تورم شود و افرادی که این پولها را دریافت کردهاند قادر نخواهند بود با آن چیزی بخرند.
نابیولینا اضافه کرد: طبق تخمینهای بانک مرکزی برای پایین نگاه داشتن نرخ تورم و باقی ماندن آن حول ۴ درصد، باید نرخ بهره کاهش داده شود.
او گفت: اگر هیچ مداخله مالی دیگری انجام نشود در آینده نزدیک افت تقاضای داخلی و خارجی باعث خواهد شد تا رشد تورم محدود شود.
رئیس بانک مرکزی روسیه گفت که شرایط اقتصادی با تسهیل بخش قابلتوجهی از محدودیتهای موجود در سه ماهه دوم، به صورت گام به گام به حالت نرمال بازمیگردد.
در اقتصاد ابرتورم زمانی اتفاق میافتد که یک کشور نرخ تورم بسیار بالا و معمولاً پرشتاب را تجربه میکند، به سرعت ارزش واقعی ارز داخلی از بین رفته و باعث میشود افراد جامعه داراییهایشان را از پول محلی به حداقل برسانند. جمعیت بهطور معمول به سمت نگهداری ارزهای خارجی پایدار تغییر مسیر میدهد. در چنین شرایطی سطح عمومی قیمتها در یک اقتصاد به سرعت افزایش پیدا میکند و به عنوان یک ارز رسمی ارزش واقعی خود را از دست میدهد. در مورد ارزهای خارجی ارزش اقلام اقتصادی نسبتاً با ثبات ماندهاست.
بر خلاف تورم پایین که روند افزایش قیمت طولانی است و به جز مطالعه قیمت بازار گذشته قابل درک نیست ابر تورم افزایش سریع و مداوم در قیمت اسمی، عرضه پول و بهای تمام شده اسمی کالاها را به خود مبینید. اما بهطور معمول سطح عمومی قیمتها به سرعت و حتی بیشتر از عرضه پول افزایش مییابد زیرا مردم میخواهند به سرعت ممکن از کاهش ارزش پول خلاص شوند. موجودی واقعی پول، که مقدار پول در گردش تقسیم بر سطح قیمت است کاهش مییابد. ابر تورمها معمولاً به دلیل اینکه دولتهای پایدار بزرگ در زمان کسری بودجه اولین کاری که برای تأمین مالی انجام میدهند خلق پول است به وجود میآیند. بدین ترتیب ابر تورم اغلب با جنگ همراه است و پس از آن تحولات سیاسی و اجتماعی و بحرانهای دیگری به وجود میآید که کار دولت را برای گرفتن مالیات از افراد جامعه سخت میکند. کاهش شدید درآمد مالیات واقعی همراه با نیاز شدید حفظ وضع موجود و ناتوانی یا عدم تمایل قرض گرفتن دولت میتواند کشور را به ابر تورم هدایت کند. در سال ۱۹۵۶ Phillip Cagan کتاب ابر تورم پول گرایای پویا The Monetary Dynamics of Hyperinflation را نوشت این کتاب به عنوان اولین مطالعه جدی دربارهٔ ابر تورم در نظر گرفته شدهاست که از کتاب اقتصادهای متورم the Economics of Inflation” توسط C. Bresciani-Turroni دربارهٔ ابر تورم آلمان در سال ۱۹۱۳ در ایتالیا منتشر شده، تأثیر پذیرفتهاست. در این کتاب Cagan تعریف میکند یک قسمت ابر تورمی از ماهی شروع میشود که نرخ تورم ماهانه بیش از پنجاه درصد شده و زمانی که نرخ تورم ماهانه زیر پنجاه درصد بیاید ابر تورم پایان میابد که باید برای حداقل یکسال ثابت بماند. اقتصاددانان معمولاً از توضیحات Cagan که عنوان میکند نرخ تورم ماهانه باید بالای پنجاه درصد باشد پیروی میکنند
- منبع خبر : مهر