ماجرای فروش ۳۴ میلیاردی “ایران ایرتور”
ماجرای فروش ۳۴ میلیاردی “ایران ایرتور”
مشاور رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره اینکه گفته شده "این سازمان، شرکت ایرتور را که ارزش هزار میلیاردی داشته به قیمت ۳۴ میلیارد تومان فروخته است"، اعلام کرد که ایران ایرتور بر اساس مصوبه سال ۱۳۸۹ واگذار شده که در زمان واگذاری، این شرکت بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان بدهی انباشه داشته است.

سید جعفر سبحانی – مشاور رئیس سازمان خصوصی‌سازی – درباره واگذاری ایران‌ایرتور اظهار کرد: سال ۱۳۸۹ با مصوبه هیات واگذاری، آن زمان ایران‌ایر تور با قیمت پایه هفت میلیارد تومان به مزایده گذاشته شد. در آن زمان قرار بود ۲۵ درصد نقد و مابقی به صورت اقساط سه ساله پرداخت شود.

وی در مورد خریداران گفت: یک شرکت چندمنظوره به نام هسایار و شرکتی دیگر به نام احیای صنایع خراسان در آن مزایده شرکت کردند و آن سهم را خریدند. آنها ۹۵ درصد این سهم را که قیمت پایه‌اش هفت میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بود، در مزایده ۴۸ میلیارد تومان خریدند.

مشاور رییس سازمان خصوصی‌سازی گفت: این شرکت‌ها ۲۵ درصد از حصه اولیه را پرداخت کردند اما در ادامه در انجام تعهدات خود ناتوان بودند.

وی افزود: سازمان خصوصی‌سازی در راستای دفاع از حق دولت از خریدار وکالت گرفته بود که اگر خریدار در انجام تعهدات کوتاهی کرد بتواند سهم دولت را استیفاء کند؛ لذا در خردادماه، شهریورماه و آذرماه سال ۱۳۹۳ و خردادماه سال ۱۳۹۴ سازمان خصوصی‌سازی چهار نوبت مزایده برای این سهم برگزار کرد و هیچ کس برای خرید آن نیامد، چرا که این شرکت حتی یک پرواز هم نداشت و بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان زیان انباشته داشت. همچنین حدود ۹۰ میلیون دلار بدهی ارزی داشت، در نتیجه کاملا ورشکسته بود.

سبحانی ادامه داد: در مزایده پنجم یک بخش خصوصی واقعی این شرکت را خریداری کرد که ۴۰ درصد نقد و مابقی را در اقساط دو ساله قرار شد بپردازد. آن خریدار بلافاصله ۴۰ درصد را نقد واریز کرد و تمام اقساط را به موقع پرداخت کرد. این مزایده‌ها با قیمت ۳۴ میلیارد تومان که دولت از آن دو شرکت طلب داشت انجام شد.

مشاور رییس سازمان خصوصی سازی تاکید کرد: وقتی یک شرکت را می‌فروشند بدهی‌ها و زیان انباشته را در کنار دارایی‌ها می‌بینند. نمی‌شد که از زیان انباشته و بدهی‌ها گذشت و فقط دارایی‌ها را دید.

سبحانی تاکید کرد: این‌که گفته شده خریدار این مبلغ را پرداخت نکرده کذب محض است و شرکت هم روال خود را می‌گذراند.

وی تاکید کرد: خریدار فعلی تعداد پرسنل را به ۱۲۰۰ پرسنل رسانده، هواپیمای جدید گرفته، ناوگان هوایی را توسعه داده و بدهی را پرداخت کرده است؛ آیا این کار بدی است.

سبحانی ادامه داد: متاسفانه یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بدون هیچ سند و مدرکی می‌گوید این شرکت ۱۰۰۰ میلیارد تومان ارزش داشته است آیا ایشان حتی یک برگ صورت مالی این شرکت را دیده که چنین حرفی می‌زند. ما باید بدانیم که یک شرکت از دارایی‌ها و بدهی‌ها تشکیل شده است و هر دوی اینها را در قیمت‌گذاری با هم ببینیم. شرکت ایران‌ایر تور به دلیل زیان انباشته ۴۰۰ میلیارد تومان عملا ورشکسته و زمین‌خورده بود.

هیچ‌کس حاضر به خرید ایرلاین نبود

مالک شرکت هواپیمایی ایران ایرتور اتهامات مطرح شده درباره طی نشدن مراحل قانونی برای واگذاری این شرکت را رد کرد و گفت: تمام مراحل قانونی برای خرید این شرکت طی شده و با پرداخت ۳۴ میلیارد تومان، ۳۸۵ میلیارد تومان بدهی را تحویل گرفتیم.

به گزارش ایسنا، درحالی که اخیرا نصرالله پژمانفر، نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی نسبت به روند و نحوه واگذاری شرکت هواپیمایی ایران ایرتور انتقاداتی را مطرح کرده است، مجید شکاری، مالک این شرکت در نشست خبری امروز اظهار کرد: تعجب می کنم که یک نماینده مجلس بدون داشتن تخصص و اطلاعات کافی چگونه بدون سند و مدرک چنین ادعاهایی را مطرح می کند.

حجت‌الاسلام نصرالله پژمان‌فر، نماینده مردم مشهد در مجلس با اعلام اینکه اخیرا سازمان خصوصی‌سازی شرکت هواپیمایی ایران ایرتور در مشهد را بدون طی مراحل قانونی به بخش خصوصی‌ واگذار کرده است، گفته بود: این شرکت هواپیمایی ۱۰۰۰ میلیارد تومان قیمت داشته که ۳۴ میلیارد تومان واگذار شده است.

مالک شرکت هواپیمایی ایران ایرتور در این رابطه گفت: به ادعای نماینده همه دستگاه‌ها که روز مزایده در سازمان خصوصی‌سازی حضور داشتند و از درخواست من برای خرید این شرکت تعجب کرده بودند، آن روز چهارمین باری بود که ایران ایرتور به مزایده گذاشته می شد اما هیچ کس حاضر به خرید آن نمی شد و من هم به عنوان تنها شرکت کننده در مزایده که قیمت پیشنهادی ام بالاتر از قیمت پایه اعلام شده بود، برنده مزایده شدم و تا امروز با افزایش اشتغالزایی و درآمد زایی توانسته‌ام به کمک پرسنل متخصص و دلسوز این شرکت، حجم زیادی از بدهی های سر رسید شده ایران ایرتور را پرداخت کنم.

شکاری بیان اینکه که هنوز زیان انباشته این شرکت به صفر نرسیده اما در سال های آینده پیش بینی می کنیم که این اتفاق بیافتد، ادامه داد: روزی که شرکت را تحویل گرفتم به تدریج وضعیت نامناسبی ایران ایرتور به جایی رسید که هواپیماها یکی پس از دیگری از کار افتاد چرا که یا زمان اورهال آنها رسیده بود یا آنکه موتور آنها نیاز به تعمیرات داشت و شرکت هواپیمایی ایران ایرتور با تنها یک هواپیما تقریبا از مرز ورشکستگی هم رد شده بود.

وی ضمن تکذیب ادعای مطرح شده تاکید کرد: با وجود توصیه‌های مشاوران مالی‌ام مبنی بر نخریدن این شرکت، تصمیم را گرفتم و ایران ایرتور را خریدم و همه نمایندگان دستگاه‌های متولی مختلف از جمله نماینده دادستانی تعجب کرده بودند که چرا من این کار را کردم و این در حالیست که یک نماینده مجلس بدون هیچ سند و مدرکی چنین ادعاهایی را مطرح می کند که به صورت کامل تکذیب می شود.

مالک شرکت هواپیمایی ایران ایر تور اضافه کرد: ما زمانی که این شرکت را تحویل گرفتیم از نقطه زیر صفر و ته چاه شروع کردیم و امروز خوشبختانه به وضعیتی رسیدیم که از نظر میزان اشتغال زایی وضعیت پرواز و دیگر پارامترهای فنی به وضعیت بسیار بهتری دست پیدا کردیم چرا که به عنوان مثال این شرکت امروز بالغ بر ۲۲۰ نمایندگی در سطح کشور دارد و روزانه میزبان بیش از ۱۰ هزار نفر مسافر است که طی این سال‌ها شرکت ایران ایر تور موفق شده ۱۰ میلیو مسافر را جابجا کند و این مسافران قاضی برای ما هستند.

شکاری گفت: پس از آنکه این شرکت خصوصی شد توانستیم در پی امضای برجام با شرکت‌های بزرگی مانند بوئینگ، ایرباس و سوخو قرارداد امضا کنیم اما با بدعهدی دولت جدید آمریکا مجبور شدیم به سمت هواپیماهای دست دوم برویم و در این راستا توانستیم هواپیماهای ایرباس ۳۰۰، ۳۲۰ و ۶۰۰ را خریداری کنیم و هم اکنون که به صورت ملکی و اقساطی از طریق تسهیلات خارجی خریداری شده‌اند. در این راستا دو ایرباس خریداری شده و تا پایان سال سه ایرباس دیگر نیز به کشور وارد می‌شود.

وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه قصد شکایت از این نماینده مجلس را ندارید تصریح کرد:‌ علیه ایشان به مجلس و هیات نظارت بر رفتار نمایندگان شکایت کردیم و به این نتیجه رسیده‌ایم که با ما خصومت شخصی دارد، چرا که با وجود پیگیری‌های مکرر برای ملاقات با ایشان و توضیح درباره وضعیت شرکت و روند واگذاری ایشان به هیچ وجه به ما پاسخ ندادند. بنابراین از همه مسئولان کشور درخواست می‌کنیم که برای رونق گرفتن بخش خصوصی و در راستای اجرایی شدن اصل ۴۴ از ما حمایت کنند.

مالک شرکت هواپیمایی ایران ایر تور گفت: در برنامه تلویزیونی که این نماینده مجلس علیه ما صحبت کرد مجری برنامه رسما از من و ایشان دعوت به مناظره کرد که هم اکنون آمادگی خود را به صورت کامل اعلام می‌کنم و می‌گویم اگر آقای پژمان فر برای ادعاهای مطرح شده‌اش در برنامه پایش مدرکی دارد با خودش در مناظره بیاورد و اگر ندارد واقعا در حق شرکت بی انصافی کرده و به هیچ وجه از این به بعد سکوت نخواهم کرد.

همچنین سید جعفر سبحانی مشاور رئیس سازمان خصوصی سازی در این نشست درباره روند واگذاری شرکت ایران ایرتور اظهار کرد: بر خلاف ادعاهای مطرح شده از سوی حجت الاسلام والمسلمین پژمان فر نماینده مجلس شورای اسلامی واگذاری ایران ایر تور کاملا رابطه مند و قانونی انجام شده و خریدار آن همه بدهی‌های معوق خود را پرداخت کرده و ریالی بابت واگذاری ایران ایر تور بدهکار نیست.

وی با بیان اینکه مالک جدید ایران ایر تور یکی از مشتریان خوب سازمان خصوصی سازی است، گفت:  به شدت ادعای نماینده مجلس درباره روند خصوصی سازی ایران ایر تور را تکذیب می‌کنم و به هیچ وجه این ادعاها صحت ندارد.