السلام علیک یا امام الرئوف
السلام علیک یا امام الرئوف

ﺍﻟﻠَّﻬُﻢَّ ﺻَﻞِّ ﻋَﻠَﻰ ﻋَﻠِﻲِّ ﺑْﻦِ ﻣُﻮﺳَﻰ ﺍﻟﺮِّﺿَﺎ ﺍﻟْﻤُﺮْﺗَﻀَﻰ ﺍﻟْﺈِﻣَﺎﻡِ ﺍﻟﺘَّﻘِﻲِّ ﺍﻟﻨَّﻘِﻲِّ ﻭَ ﺣُﺠَّﺘِﻚَ ﻋَﻠَﻰ ﻣَﻦْ ﻓَﻮْﻕَ ﺍﻟْﺄَﺭْﺽِ ﻭَ ﻣَﻦْ تحتَ ﺍﻟﺜَّﺮَﻯ ﺍﻟﺼِّﺪِّﻳﻖِ ﺍﻟﺸَّﻬِﻴﺪِ ﺻَﻠَﺎﺓً ﻛَﺜِﻴﺮَﺓً ﺗَﺎﻣَّﺔً ﺯَﺍﻛِﻴَﺔً ﻣُﺘَﻮَﺍﺻِﻠَﺔً ﻣُﺘَﻮَﺍﺗِﺮَﺓً ﻣُﺘَﺮَﺍﺩِﻓَﺔً ﻛَﺄَﻓْﻀَﻞِ ﻣَﺎ ﺻَﻠَّﻴْﺖَ ﻋَﻠَﻰ ﺃَﺣَﺪٍ ﻣِﻦْ ﺃَﻭْﻟِﻴَﺎﺋِﻚَ ضمن تبریک میلاد با سعادت و مملو از برکت امام هشتم امام رضا علیه آلاف التحیه و الثنا […]

امام

ﺍﻟﻠَّﻬُﻢَّ ﺻَﻞِّ ﻋَﻠَﻰ ﻋَﻠِﻲِّ ﺑْﻦِ ﻣُﻮﺳَﻰ ﺍﻟﺮِّﺿَﺎ ﺍﻟْﻤُﺮْﺗَﻀَﻰ

ﺍﻟْﺈِﻣَﺎﻡِ ﺍﻟﺘَّﻘِﻲِّ ﺍﻟﻨَّﻘِﻲِّ ﻭَ ﺣُﺠَّﺘِﻚَ ﻋَﻠَﻰ ﻣَﻦْ ﻓَﻮْﻕَ ﺍﻟْﺄَﺭْﺽِ ﻭَ ﻣَﻦْ تحتَ ﺍﻟﺜَّﺮَﻯ

ﺍﻟﺼِّﺪِّﻳﻖِ ﺍﻟﺸَّﻬِﻴﺪِ ﺻَﻠَﺎﺓً ﻛَﺜِﻴﺮَﺓً ﺗَﺎﻣَّﺔً ﺯَﺍﻛِﻴَﺔً ﻣُﺘَﻮَﺍﺻِﻠَﺔً ﻣُﺘَﻮَﺍﺗِﺮَﺓً ﻣُﺘَﺮَﺍﺩِﻓَﺔً ﻛَﺄَﻓْﻀَﻞِ ﻣَﺎ ﺻَﻠَّﻴْﺖَ ﻋَﻠَﻰ ﺃَﺣَﺪٍ ﻣِﻦْ ﺃَﻭْﻟِﻴَﺎﺋِﻚَ

ضمن تبریک میلاد با سعادت و مملو از برکت امام هشتم امام رضا علیه آلاف التحیه و الثنا به همه ملت بزرگ و امام دوست و ولایتمدار ایران اسلامی و علی الخصوص مخاطبان گرانقدر این جریده باید عرض کنم وجه تسمیه این دهه به دهه کرامت نامگذاری بسیار مطلوبی است.

از جانبی میلاد حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها و از جانبی بزرگداشت حضرت شاه چراغ احمد ابن موسی علیه السلام و ۱۱ این ماه متعلق به ولی نعمت ملت ایران علی ابن موسی الرضا علیه الصلواه المصلین و ۲۹ ذیقعده متعلق به دردانه امام هشتم جواد الائمه علیه السلام است به تاریخ که مراجعه میکنیم تا خاطراتی از مولا و ولی نعمتمون ببینیم در سیره امام علیه اسلام برجستگی هائی مشاهده میشود که حیرت بر انگیز است.

امام رضا وقتی در مدینه حضور داشتند در روضه نبوی می‌نشستند و دانشمندانی که از پاسخ سوالات درمی‌ماندند، از امام یاری می‌خواستند. پس از حضور در مرو نیز از رهگذر مناظراتی که برپا می‌شد، به بسیاری از شبهات و سوالات پاسخ می‌گفتند. افزون بر آن امام در منزل خود و در مسجد مرو حوزه علمی تشکیل داده بودند ولی وقتی مجلس درس امام (ع) بالا گرفت مامون عباسی نگران شد و دستور تعطیلی آن را صادر کرد.

در سیره عملی امام رضا(ع) آمده است که آن حضرت در بحبوحه مناظرات علمی که بزرگان ادیان و فرق در آن حضور داشتند، به مجرد شنیدن صدای اذان، جلسه را ترک میفرمودند و در پاسخ به درخواست حاضران برای ادامه بحث علمی،می فرمودند: نماز می‌گزاریم و بازمی‌گردیم . گزارش‌هایی از عبادت‌های شبانه و شب زنده‌داری ایشان نقل شده است که فی الواقع ایشان را از بسیاری متفاوت و ممتاز میکند.

هنگامی که امام رضا پیراهن خود را به دعبل خزاعی شاعر و مداح اهل بیت هدیه دادند به او فرمودند:

از این پیراهن محافظت کن که من با آن، هزار شب، در هر شب هزار رکعت نماز خوانده‌ام و با آن هزار بار قرآن را ختم کرده‌ام.

سجده ‌های طولانی آن حضرت نیز غیر قابل باور است که گاهی سر به سجده برده شب را به طلوع میرساندند.

نمونه‌های فراوانی از برخورد نیک ایشان در معاشرت با دیگران نقل شده است. رفتار محبت‌آمیز و همسفره شدن امام با بردگان و زیردستان حتی پس ازتحمیل منصب  ولایتعهدی نمونه‌ای از این موارد است.

ابن شهرآشوب نقل کرده است که روزی امام(ع) به حمام رفتند و یکی از حاضران که امام را نمی‌شناخت از ایشان خواست دلاکی او را انجام دهد. امام پذیرفتند و شروع به دلاکی کردند. دیگران با مشاهده این ماجرا امام(ع) را به آن مرد معرفی کردند و وقتی آن مرد شرمسار شد و عذرخواهی کرد، امام (ع) او را آرام کردند و به دلاکی ادامه دادند.

در سیره رضوی بر نقش خانواده در تربیت فرزند تاکید شده و مواردی همچون لزوم ازدواج با همسر صالح، اهتمام به مراقبتهای ویژه در ایام بارداری، نامگذاری نیک فرزندان ، تکریم شخصیت کودکان ، گوشزد شده است. در مورد اهتمام امام (ع) به انس گرفتن با نزدیکان نیز نقل شده است که هرگاه امام فراغتی پیدا می‌کرد، نزدیکان و اطرافیانش از کوچک و بزرگ را جمع می‌کرده اند و به گفتگو با آنان می‌پرداخته اند.

اهتمام به تندرستی و طب در روایات امام رضاعلیه السلام، نمود روشنی دارد.

در این روایات ضمن تبیین برخی مفاهیم مرتبط با این زمینه، به امر پیشگیری، تغذیه صحیح، بهداشت فردی و درمان نیز پرداخته شده است.

کتاب طب الرضا معروف به رساله ذهبیه منسوب به امام رضا علیه السلام است که مامون در تمجید از جامعیت این کتاب این نام را برآن نهاده است که فی الواقع دربردارنده توصیه‌هایی در زمینه های مختلف برای سلامتی و درمان است.

در صفحه ۵۸ این کتاب که توسط جناب دکتر محمد دریایی ترجمه و تالیف گردیده دستخط مامون عباسی لعنت الله علیه آمده است که چه تمجیدی از این کتاب نموده و درعین حال به دشمنی با امام ادامه داده است، آمده است.

مراجعه به سیره رفتاری و اخلاقی و عملی ایشان نشانگر این واقعیت است که در عین مواجهه با سیاست بازی مامون در زمان ایشان انحرافات فکری متعددری همانند واقفیه و فتحیه و پس مانده ای از قدریه و مرجعیه وجود داشته اند که امام رضا علیه السلام بدون کوچکترین مماشاتی با همه جریانهای فاسد یک تنه در مبارزه و روشنگری بوده اند.

کاش میشد سیره امام را در کلیپهایی میساختیم و جامعه اسلامی خود را از این مواهب ارزشمند بهره مند میکردیم.

والسلام.

حمیدرضا نقاشیان