امروز دقیقا ۶ ماه از آتش گرفتن ناگهانی  و فروریختن ساختمان پلاسکو بعد از چند ساعت گذشت ، فاجعه ای که علاوه بر خسارات مالی فراوان، به فاجعه ای ملی بدل شد، جان عده ای از عزیزان آتش نشان و هموطنان مستقر در این ساختمان را گرفت و ملت ایران را به سوگ نشاند. صرف […]

امروز دقیقا ۶ ماه از آتش گرفتن ناگهانی  و فروریختن ساختمان پلاسکو بعد از چند ساعت گذشت ، فاجعه ای که علاوه بر خسارات مالی فراوان، به فاجعه ای ملی بدل شد، جان عده ای از عزیزان آتش نشان و هموطنان مستقر در این ساختمان را گرفت و ملت ایران را به سوگ نشاند. صرف نظر از اینکه چه نهاد یا نهادهایی در این فاجعه مسئول بودند و نتیجه تحقیق و تفحص درباره علل این فاجعه چه بود ، فروریختن ساختمان ۵۴ ساله  پلاسکو ، زنگ خطری بود که همگان را آگاه کرد که عدم ایمن سازی ساختمانهای قدیمی – که متاسفانه تعداد آنها در کشور ما کم نیست – چطور می تواند یک اتفاق عادی را به یک فاجعه بدل کند . آن روزها احساس می شد فاجعه پلاسکو ، هشداری برای همه مردم و مسئولان بوده و نقطه عطفی در زمینه ایمن سازی ساختمانهای قدیمی و تجاری خواهد بود ؛ اما حالا بعد از شش ماه اگر بپرسیم که آیا برای ایمن سازی ساختمانهای شبیه پلاسکو چه اقداماتی صورت گرفته است ، جواب روشنی وجود ندارد! یکی از مناطقی که حتی قبل از فاجعه پلاسکو درباره آن هشدارهای بسیاری داده می شد ، بازار بزرگ تهران است که هر کس از کوچه پس کوچه های آن یکبار گذر کرده باشد ، می داند که چه خطر بالقوه بزرگی در آن وجود دارد و در صورت حریق یا زلزله چه فاجعه بزرگی در آن بوقوع خواهد پیوست.

مسئول هیات‌امنای مرکزی بازار تهران به تازگی تاکید کرده که « با توجه به قدمت ۲۰۰ ساله بازار اکنون بخش قابل توجهی از سیم‌کشی‌های موجود مستهلک شده و در حوزه لوله‌کشی آب نیز بخش زیادی از ظرفیت به مرور زمان حالت پوسیده پیدا کرده است. از سوی دیگر با توجه به ساختار بازار و معابر باریکی که در آن قرار دارد مشکل دوچندان شده است. علاوه بر این با توجه به قدمت این بنا از سوی سازمان میراث فرهنگی اجازه ساخت و ساز جدید در آن صادر نشده وبا توجه به مجموع این موارد شرایطی پیش می‌آید که اگر زمانی حادثه‌ای رخ دهد، ممکن است بسیار خطرآفرین بوده و صدمات مالی و جانی بسیاری را به دنبال داشته باشد.برای ایمن سازی بازار بزرگ تهران نیاز به مشارکت جمعی تمام دستگاه های مربوطه وجود دارد و با توجه به وسعت و اهمیت بازار می‌توان امنیت آن را به مثابه موضوعات امنیت ملی دانست.»

در واقع همانطور که بازسازی این بازار و ایمن سازی آن موضوعی در حد و اندازه امنیت ملی است ، باید دانست که در صورت وقوع حادثه ای در این مکان ، ابعاد و دامنه آن همه کشور را فر خواهد گرفت ؛ یعنی علاوه بر تاثیر مخربی که بر اقتصاد کشور بر جا خواهد گذاشت ، تلفات انسانی این فاجعه بسیار خواهد بود و حتی باعث آبروریزی بین المللی برای کشور خواهد شد. بر اساس آمار اعلامی روزانه بیش از یک میلیون نفر در این بازار تردد دارند و در صورت بروز کوچکترین فاجعه ای اصلا امکان خروج این تعداد انسان از گذرگاه ها و کوچه های بازار به راحتی صورت نخواهد گرفت ، چه برسد به اینکه امکان امداد رسانی باشد.

این روزها که بحث تغییر و تحول در شهرداری تهران ، یکی از موضوعات سیاسی روز است ، بد نیست اعضای محترم شورای شهر جدید به این مساله هم توجه داشته باشند و یکی از محورهای مورد نظرشان در انتخاب شهردار تهران ، برنامه نامزدهای این پست برای بازسازی بافتهای فرسوده و ایمن سازی و بازسازی بازار تهران و سایر ساختمانهایی از این دست باشد ؛ تا ان شاء الله بعد از این شاهد فاجعه هایی چون فاجعه ساختمان پلاسکو در تهران نباشیم.

زهرا تاجیک