۲۰ اوت در ازبکستان به عنوان روز «کارآفرینان و تجار» تعیین گردید
۲۰ اوت در ازبکستان به عنوان روز «کارآفرینان و تجار» تعیین گردید
در تاریخ 20 آگوست 2021، شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان، گفتگویی آزاد با کارآفرینان و تجار ازبکستان انجام داد.

به گزارش واحد اقتصادی خبرگزاری صبح اقتصاد در این رویداد که برای اولین بار برگزار گردید، حدود ده هزار کارآفرین و تجار شرکت کردند.

مشاغل کوچک و کارآفرینی در بخش خصوصی، به عنوان اولویت های اقتصاد ازبکستان مشخص شده اند. طی پنج سال گذشته، حدود ۲ هزار قانون، فرمان و قطعنامه برای توسعه این بخش تصویب شده است.

دریافت ۱۱۴ نوع جواز برای تجار لغو شد و  روش اطلاع رسانی برای ۳۳ نوع فعالیت معرفی گردید. مراحل اخذ مجوزها ساده شده و به طور متوسط شرایط صدور آنها ۲ برابر کاهش یافته است. تفتیش و تفحص غیر ضروری حذف شده، محدودیت های مربوط به گردش پول نقد، ارز و مواد اولیه برداشته شده است.

در نتیجه چنین فرصت هایی، تعداد واحدهای تجاری جدید به سرعت در حال رشد است و واحدهای موجود فعالیت های خود را گسترش می دهند. طی پنج سال گذشته تعداد کارآفرینان تقریباً سه برابر شده است. بسیاری از بازرگانان تجارت خود را در سراسر کشور گسترش داده اند ، هزاران شغل ایجاد کرده و به شرکت های بزرگ و موفق تبدیل شده اند. گروهی از کارآفرینان با نام تجاری خود در بازارهای داخلی و خارجی شروع به شکل گیری کردند.

رئیس جمهور ازبکستان با اشاره به برخی از کارآفرینان پرانرژی و فداکار ، از آنها برای حمایت از مردم ازبکستان تشکر نمود.

قبل از  شروع گفتگوی آزاد، مجموعه ای از درخواست ها در مورد مسائل و مشکلات مورد توجه کارآفرینان، اعلام گردید. بیش از ۱۵ هزار درخواست در مورد مسائل مختلف دریافت شد.

رئیس جمهور در سخنرانی خود، به ۷ حوزه مهم و حل آن ها اشاره نمود. اول، مسائل مربوط به تامین مالی مشاغل- دوم، بهبود سیستم مالیاتی و کاهش بار مالیاتی بر مشاغل – سوم، بهبود روش ارائه زمین – چهارم، توسعه زیرساخت ها – پنجم، حمایت از شرکتهای صادر کننده – ششم، بخش حمل و نقل و لوجستیک – هفتم، ساده سازی روش های تجارت.

شوکت میرضیایف وظایف پیرامون هر حوزه را تشریح و ابتکارات جدیدی را مطرح نمود.

به عنوان مثال، ۴۰ درصد از سوالات مربوط به تامین مالی مشاغل و مسائل مالی و اعتباری است. به طور ویژه، اشاره شد که بسیاری از وام ها با نرخ های بهره بالا و کوتاه مدت، تحت شرایطی که برای کارآفرین نامطلوب است، صادر می شود. همچنین وام های ارزی به دلیل رشد نرخ ارز ، هزینه های اضافی را برای کارآفرین ایجاد می کند.

در این راستا، اقداماتی برای افزایش سرمایه بانک ها مشخص شده است. بخصوص، سال آینده بانک ها ۶۰۰ میلیون دلار دیگر از صندوق بازسازی و توسعه بر اساس اصول بازار دریافت خواهند کرد. اوراق قرضه بهادار به ارزش ملی ۵ تریلیون صوم در بازارهای مالی بین المللی قرار می گیرد. فرصت های زیادی برای ورود بانک های خارجی به بازار ازبکستان وجود خواهد داشت.

یکی دیگر از نوآوری های مهم، صرف نظر از ارزی که بانک ها در آن منابع جذب می کنند، معرفی سیستم وام دهی به کارآفرینان با پول ملی (صوم)  است. بدین منظور، یک شرکت مدیریت ریسک ارزی با شعبه در مناطق تحت نظر وزارت دارایی ایجاد می شود.

طی سه سال گذشته، تعداد مالیات ها از ۱۶ به ۹ کاهش یافته است. تا همین اواخر، حقوق بازنشستگی، مدارس و عوارض جاده ای با نرخ ۳٫۲ درصد پرداخت می شد که بار سنگینی بر تجارت داشت. این هزینه ها بدون توجه به سود از گردش مالیات کسر می شد و مقدار آنها حداقل ۲۵ الی ۳۰ درصد از سود شرکت ها بود. نرخ مالیات بر دارایی، مالیات بر درآمد و مالیات اجتماعی ۲ برابر کاهش یافت.

رئیس جمهور خاطرنشان شد که مزایای بیشتری برای کارآفرینان در این راستا ایجاد می گردد.

بخصوص، کارآفرینانی که قبل از تصویب قانون “مناطق ویژه” در فوریه ۲۰۲۰ در مناطق اقتصادی ثبت نام کرده اند، مزایای ارائه شده به آنها حفظ خواهند شد.

روشی برای بازپرداخت مبلغ مالیات بر ارزش افزوده پرداخت شده به شرکت کنندگان در مناطق ویژه اقتصادی ظرف ۷ روز معرفی خواهد شد. این روش به آنها امکان می دهد که سرمایه در گردش خود را افزایش دهند.

بعلاوه، هنگام پرداخت اقساطی مالیات بر ارزش افزوده به مدت ۱۲۰ روز ، از کارآفرینان بهره ای گرفته نمی شود و نیازی به سپرده ندارند.

نرخ مالیات استفاده از معادن برای شرکتهای تولید کننده مصالح ساختمانی ۲ برابر کاهش می یابد.

رئیس جمهور با تاکید بر اهمیت حمایت از بخش خدمات در زمان بیماری همه گیر، دستور داد مزایای ارائه شده به آنها در سال گذشته را افزایش دهند. تا پایان سال، سالن های پذیرایی، رستوران ها و غیره از پرداخت مالیات بر زمین و املاک و شرکت های مسافرتی و هتل ها نیز از مالیات گردشگری به مدت ۲ سال معاف می شوند.

طبق روال فعلی، کارآفرینان به همراه گزارش، موظفند به طور جداگانه برای اخذ مابه التفاوت مالیات بر ارزش افزوده خود به مقامات مالیاتی مراجعه کنند. این امر در مورد ۱۴ هزار کارآفرین صدق می کند که برای آنها زمان و هزینه دارد.

بنابراین، به افراد مسئول دستور داده شد که روش بازگشت مالیات بر ارزش افزوده را بدون مدارک اضافی از سال آینده معرفی کنند.

مشکل دیگری که کارآفرینان را نگران می کند ، اختصاص زمین است. به همین دلیل، رئیس جمهور ازبکستان بیش از ۴ هزار درخواست تجدید نظر دریافت کرد.

در ۱۶ آگوست، قانون “اصلاحات و الحاقات برخی از قوانین جمهوری ازبکستان در رابطه با بهبود روش تهیه قطعات زمین و استفاده از آنها و همچنین سیستم ثبت زمین و نگهداری اراضی کشور” تصویب گردید. بنابراین، یک مبنای حقوقی قابل اطمینان برای ورود زمین به گردش اقتصادی ایجاد شد و آنها را تبدیل به یک مورد خرید و فروش و ضمانت کرد.

از این پس زمین های کشاورزی فقط بر اساس یک مناقصه باز برای اجاره ارائه می شود. زمین های غیر کشاورزی فقط از طریق مزایده فروخته می شود.

طبیعتاً ، بسیاری از کارآفرینان نگران سرنوشت زمین هایی هستند که مشاغلشان در آن قرار دارد. رئیس جمهور خاطرنشان شد که زمین هایی که در حال حاضر توسط این شرکت ها استفاده می شود به عنوان املاک آنها ثبت خواهد شد.

توجه ویژه ای نیز به تأمین زیرساخت های واحدهای تجاری شد. لازم به ذکر است که از ۱ ژانویه سال آینده، دولت مسئولیت تأمین شبکه های برق، خطوط لوله گاز، تامین آب و زیرساخت های جاده ای برای پروژه های به ارزش ۲۰۰ میلیارد “صوم” را بر عهده خواهد داشت. امروزه، این روش فقط برای پروژه های سرمایه گذاران خارجی به ارزش بیش از ۵۰ میلیون دلار آمریکا اعمال می گردد.

بعلاوه، طی دو سال آینده، ۲۰۰ منطقه صنعتی دیگر در سراسر کشور ایجاد می شود که دولت ارتباطات مهندسی و زیرساخت های جاده ای را در اختیار آنها قرار خواهد داد. برای این اهداف، ۲ تریلیون “صوم” از بودجه سال آینده اختصاص می یابد.

مشکل دیگری که کارآفرینان از آن شکایت دارند این است که مشاغل کوچک همانند مشاغل بزرگ الزامات اتصال برق را دارند.

در این راستا، از ابتدای سال آینده، یک سیستم مناسب معرفی می شود – اتصال به شبکه های برق به طور کامل از طریق یک پلت فرم الکترونیکی انجام می شود و همه فرآیندها در آن ترکیب می شوند. مدت زمان اتصال کارآفرینان به شبکه برق ۱۰ روز برای ظرفیت های تا ۲۰ کیلووات و ۲۰ روز برای ۵۰ کیلووات خواهد بود. اگر شرکت منبع کار را به موقع انجام ندهد، به کارآفرینان غرامت پرداخت خواهد کرد.

همچنین رئیس جمهور ابتکاراتی را برای حمایت از شرکت های صادر کننده و جذب مشاغل کوچک برای فعالیت های صادراتی مطرح نمود.

به عنوان مثال، سال گذشته در دوران بیماری همه گیر، یک روش بازپرداخت مالیات بر ارزش افزوده برای شرکت های نساجی بدون انتظار درآمد ارز حاصل از صادرات، وضع گردید. از این پس، این رویه در مورد صادرکنندگان صادق و منضبط از همه صنایع نیز اعمال خواهد شد.

بنابراین، شرکت هایی که سالانه بیش از ۲۰ میلیون دلار محصول صادر می کنند، تا ۵ میلیون دلار وام ترجیحی دریافت خواهند کرد.

اشاره شد که امروزه عوارض گمرکی زیادی بر واردات انواع خاصی از مواد اولیه وضع می شود. در نتیجه، واردات محصولات ارزان تر از تولید است.

در این راستا، به دولت دستور داده شد نرخ عوارض واردات مواد اولیه و محصولات نیمه تمام را کاهش دهد.

مسائل مربوط به توسعه خدمات حمل و نقل و لوجستیک و تسهیل حمل و نقل بار برای کارآفرینان نیز مورد بحث قرار گرفت. مقرر شده است که امتیازات واردات کامیون و واگن های راه آهن به مدت ۳ سال دیگر تمدید شود.

دستورالعمل های زیادی برای کاهش دخالت های تجاری و سهولت در دریافت یارانه ها وجود دارد.

در طول  این گفتگو ، کارآفرینان در مورد مشکلات خود صحبت کردند و نظرات و پیشنهادات خود را بیان نمودند. هر مورد با مشارکت افراد مسئول و مدیران مورد بحث قرار گرفت.

رئیس جمهور پیشنهاد داد که چنین گفتگوهای باز به طور سنت برگزار شود و ۲۰ اوت به عنوان روز کارآفرینان در ازبکستان تعیین گردد. این پیشنهادات به طور گسترده توسط شرکت کنندگان مورد حمایت قرار گرفت.